Korčula, otok koji se ponovno otkriva, sada je još bolje prometno povezan

23.05.2023.

12:31

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Zidine u starom gradu, Korčula

Zidine u starom gradu, Korčula

Foto: HTV/IMS / HRT

Turistička predsezona već je počela. U gradu Korčuli prošle godine ostvareno je malo manje od 450 tisuća noćenja, čime su premašeni pretpandemijski turistički rezultati. Ove je godine predsezona počela čak malo ranije i bolja je nego lani. A, iako još nema statističkih pokazatelja, osjeti se i razlika zbog otvaranja Pelješkog mosta. 

Dok jedni Korčulu tek otkrivaju, drugi joj se stalno iznova vraćaju.

- Zbog ljepote što je pruža Korčula i svake godine dolazimo tu, rekao je Max iz Slovenije.

- Ja sam ovdje prvi put, dobro je, lijepo je. Mjesto je prekrasno, dodala je Ema.

A s Pelješkim mostom i dostupnije.

Milijana Borojević, direktorica TZ grada Korčule, istaknula je kako se osjeti promjena u količini autogostiju.

- Svakako se osjeti u broju dolazaka auto gostiju. Grad Korčula kao takav je više aviodestinacija, međutim sve veći i veći broj je ljudi koji dolaze automobilima koristeći tu blagodat Pelješkog mosta, ustvrdila je.

Osiguran kadar, kapaciteti zadovoljavajući


Stoga ne iznenađuje popunjenost ovog hotela već sad više od 50%. Što se tiče kadra, uglavnom su pokriveni i na tome su radili tijekom cijele zime.

- Sudjelovali smo na svim sajmovima, sudjelovali smo sa nekakvim stipendijama, dajemo određene stimulacije našim radnicima i tako da pokušavamo kvalitetom i nekakvim našim programima što privući naše zaposlenike, ali ih najviše zadržati, rekla je Irena šimunić, direktorica hotela.

I u ovoj korčulanskoj konobi, s pola stoljeća dugom tradicijom, sezonu dočekuju spremni.

- Mi nemamo puno radne snage, većinom su to i domaći ljudi, tako da smo na to i ponosni. Zasad smo se kompletirali. Ako ništa drugo stavit ćemo stol, dva manje i opet će bit dobro, dodao je ugostitelj Ante Bojić.

Bogata ponuda


Povijesno-kulturna baština, vinski i gastro sadržaji te aktivni odmor temelj su turističke ponude Korčule.

Vlasnik turističke agencije Vlado Iličković osvrnuo se na nove trendove.

- U predsezoni više malo žele probati vina naša, u srcu sezone je toga manje. A onda u srcu sezone su više brodski izleti, tako i buggiji su sad nekakav hit postali, rekao je.

Ovogodišnji turistički uvod bolji je od očekivanog.

- Sezona je počela dosta rano i mogu reć stvarno izuzetno dobro. Svi vole uspoređivat sa prošlom godinom i stvarno ove godine imamo daleko veći broj noćenja nego prošle godine, nadovezala se Borojević.

Čini se kako je pred Korčulanima još jedna uspješna turistička godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!