Korekcije ugovora očekuju se najviše u prometnim, komunalnim i vodnim projektima

15:14 / 21.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Korekcija ugovora s građevinarima

Korekcija ugovora s građevinarima

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Korekcije ugovora s građevinarima zbog poskupljenja materijala i energije očekuju se najviše u prometnim, komunalnim i projektima vodnog gospodarstva, rekao je u utorak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Vlada je u utorak donijela zaključak kojim želi spriječiti zastoj građevinskih radova ugovorenih s javnim sektorom i kojim utvrđuje da poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj.

U izjavi nakon sjednice Vlade ministar Paladina je rekao da se korekcije ugovora očekuju najviše u resorima mora, prometa i infrastrukture, i to za prometne projekte, te gospodarstva i zaštite okoliša u području vodne i komunalne infrastrukture.

Ističe da će se poskupljenja izvođenja radova morati dokazivati. U načelu, naručitelj će angažirati nadzornog inženjera, inženjera, voditelja projekta ili sudskog vještaka građevinske struke koji odabire između tri metode utvrđivanja poskupljenja, a naručitelj odlučuje i kako će platiti dodatne troškove.

Povećanje troškova može se utvrđivati za bilo koje razdoblje za koje se može dokazati rast elemenata cijene radova, rekao je Paladina.

U Vladi kažu da je, zbog nesigurnosti u konačnu isplativost izvršenja ugovora o javnoj nabavi radova, primijećeno smanjenje broja ponuda u postupcima javne nabave, kao i povećanje broja raskida postojećih ugovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!