Kornati i Krka mamci za turiste

18.04.2022.

19:56

Autor: Hrvoje Gunjača/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kornati i Krka mamci za turiste

Kornati i Krka mamci za turiste

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na šibenskom području predsezona je krenula optimistično. Mnoge su turiste i ove godine privukli vodeni nacionalni parkovi - Kornati i Krka. U Kornatima je već premašena rekordna 2019. No, uloga parkova ponajprije je zaštita prirode, pa se turizam ondje sve više organizira na održiv način.

Kornatska čarolija temeljna je ruta mnogima koji odmor provode brodeći jadranskim plavetnilom.

- To je raj, kakav je teško pronaći. Takvo čudesno otočje, kristalno čisto more, ljubazni ljudi i mogućnost da svaki dan doživite novi užitak, rekao je Wolfgang, nautičar iz Austrije.

Najave za turističku 2022. - izvrsne su. A u Kornatima je već lani nadmašena rekordna pretpandemijska sezona - 2019. No smisao postojanja nacionalnih parkova - zaštita je prirode. Stoga je u Kornatima u tijeku postavljanje - ekoloških sidrišta. Europskim novcem.

- Dosad smo ih postavili 60. Sad ćemo do početka sezone još možda 2 do 3 uvale riješiti. Ali uglavnom, mi imamo u planu postaviti 223 sidrišta. I kad se to postavi u 19 sidrišnih uvala, tada ćemo moći prvo procijeniti vršnost nekakvu u Kornatima. A drugo, onda će se limitirati i čak zabraniti sidrenje u ostalom dijelu Parka, rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati.

Modro-zelena brazda spaja Kornate s drugim nacionanim parkom na šibenskom području - Krkom. U pozadini zvučne kulise slapova već sad odzvanja bogata paleta stranih jezika.

- Prekrasno je ovdje. Sve je izvrsno prilagođeno za obiteljske izlete. Mnogo je staza, a na svakom su koraku prekrasni vidikovci s pogledom na slapove. Uživali smo i u plovidbi brodom iz Skradina. Doista smo zadivljeni viđenim i kad se vratimo doma, svima ćemo preporučiti odlazak na Krku, rekli su oduševljeno Shona i Rob, gosti iz Velike Britanije.

I u ovome Nacionalnom parku nastoje smanjiti - pritisak na prirodu. Obogaćivanjem sadržaja gornjeg toka Krke i drugim mjerama.

- Ograničen je broj koji istovremeno može biti na Skradinskom buku, uvedeno je jednosmjerno kretanje, ali se posjetitelji pozivaju na što češće korištenje biciklističkih staza i poučno-pješačkih ruta, rekla je Katia Župan, glasnogovornica NP-a Krka.

Sljedeći vikend pripremaju i poslasticu za avanturiste: 5. Krka polumaraton, s ciljem u amfiteatru Burnum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!