09:11 / 09.03.2020.

Autor: Sandra Leskovar/IMS/HR/HRT

Koronavirus polako uništava turizam, odgode i otkazivanja na sve strane

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Epidemija koronavirusa već je napravila golemu štetu svjetskom gospodarstvu.
Epidemija koronavirusa već je napravila golemu štetu svjetskom gospodarstvu. Kineski izvoz u prva dva mjeseca ove godine pao je više od 17 posto, epidemija u Italiji umrtvila je sjeverni najbogatiji dio zemlje, pa će talijansko gospodarstvo vjerojatno upasti u recesiju. MMF i Svjetska banka već su najavili 60 milijardi dolara pomoći.

Gdje je tu Hrvatska koja ovisi o izvozu i turizmu i u kojoj bi turistička sezona trebala početi za Uskrs? Analiziralo se u Poslovnom tjednu u kojem su gostovali ministar gospodarstva Darko Horvat, potpredsjednik HGK Ivan Barbarić, predsjednik Udruženja putničkih agencija Boris Žgomba i poduzetnik Jako Andabak.

Imamo pad industrije proizvodnje, imamo pad produktivnosti, imamo i pad zaposlenosti i sve to u siječnju. Na to je sad došao i koronavirus. Koliko je to opasno za hrvatsko gospodarstvo pitala je voditeljica Sandra Leskovar ministra gospodarstva Darka Horvata.

- Mi smo u zadnjem kvartalu prošle godine osjetili slabiji intenzitet narudžbi, prvenstveno s onih tržišta koja su nam najveći partneri, Italija, Austrija i Njemačka. Zapadno europske zemlje s kojima Hrvatska, u protekle tri godine, bilježi određeni postotni rast gospodarske aktivnosti. Bili smo svjesni činjenice da će se nešto dogoditi i set mjera, koje su u ovom trenutku, u završnoj fazi rasprave idu opet prema tome da želimo rasteretiti poduzetnike, industriju rekao je ministar Horvat.

- Dodatni utjecaj koronavirusa imat će određeni utjecaj na hrvatsko gospodarstvo kao i na sveukupno europsko gospodarstvo, imat će utjecaj i na treće zemlje s kojima Hrvatska u ovom trenutku ima određene partnerske odnose rekao je. Vidjet ćemo što će se događati u narednim mjesecima da bismo mogli analizirati prvu polovicu godine.

Prošli tjedan, HGK je napravila anketu u kojoj više od 60 posto anketiranih misli da će itekako imati problem zbog epidemije koja je poljuljala globalno, a ne samo hrvatsko gospodarstvo.

- Proveli smo anketu na nešto više od tisuću tvrtki članica. Dvije trećine njih smatra da im koronavirus utječe na poslovanje, a gotovo njih 50 posto smatra da će im utjecati na pad prihoda. Najizloženije su putničke agencije, tvrtke koje se bave hotelskim smještajem, prodajom hrane i pića i onda su tu prijevoznici, tvrtke iz logističkog sektora, tvrtke koje su orijentirane ka izvozu. Sve su to problemi koji ukazuju da mi kao malo tržišno gospodarstvo koje je itekako ovisno o turizmu i ako se koronavirus nastavi širiti itekako ćemo imati negativne posljedice vezane uz turizam, rekao je potpredsjednik HGK Ivan Barbarić.

Turističke agencije su prve osjetile otkazivanja aranžmana, a to su velika sredstva koja će opteretiti ne samo agencije već i osiguravajuća društva jer su putnici potpisivali osiguranja za putovanja.


- Putničke agencije su kralježnica turizma, a njima je promet zadnja dva mjeseca desetkovan. Ožujak je također zamro, što se tiče prometa, a vjerojatno će i travanj njegovim stopama. I to su činjenice. Procjene govore da mi nismo ni blizu vrhunca krize a kamo li da se ta kriza stišava. Možemo reći da se normalan turistički promet neće uspostaviti sve do srpnja, komentirao je predsjednik Udruženja putničkih agencija Boris Žgomba.

Bliži se Uskrs, datum kada hoteli na Jadranu otvaraju svoja vrata, hoće li tome biti tako i ove godine pitala je Leskovar poduzetnika Jaka Andabaku.

- Nije nam lako, prva polovica godine je skroz zastala. To je još jedna potvrda da je turizam osjetljiva biljka. Mi smo u situaciju da samo optimisti mogu vjerovati da će se ovo brzo oporaviti, ali trebat će vremena da se to sve pokrene, da budemo u punoj popunjenosti, rekao je Andabaka.

- Vjerujemo da ćemo se uspjeti oporaviti, ali to će ostaviti velike posljedice. Mi ćemo ih podnijeti, to će biti na uštrb daljnjih razvoja, a on nam najviše treba, zaključio je.

- Prošli smo razne krize, turizam se uvijek oporavi pa će tako biti i ovaj put, složni su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!