09:31 / 09.03.2020.

Autor: M.N./HRT/Reuters

Koronavirus srušio burzovne indekse i cijene nafte

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Foto: - / REUTERS

Cijene nafte na svjetskim tržištima jutros su doživjele jednokratni kolaps kakav se ne pamti u posljednjih 30 godina.
Cijene nafte na svjetskim tržištima jutros su doživjele jednokratni kolaps kakav se ne pamti u posljednjih 30 godina. Cijena barela nafte na tržištu u Londonu pala je na početku jutrošnjeg trgovanja za više od 30%, na svega 31 dolar, dok je u SAD-u pala 32%, na samo 28 dolara.

- Poslovni tjedan: Koronavirus polako uništava turizam

- Morgan Stanley: Potraje li koronavirus, svijet će ući u recesiju

Sve je počelo u petak kada Rusija nije prihvatila prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjivanju proizvodnje radi održavanja cijene nafte ugrožene krizom s koronavirusom. Saudijska Arabija na to je odgovorila smanjivši svoje prodajne cijene nafte, s isporukom u travnju, za sve kupce za 6 do 8 dolara. Počeo je "naftni rat".

Šok na burzama, Crobex pao 8 posto

Nakon šoka izazvanog drastičnim padom cijena nafte na svjetskim tržištima i  produbljivanjem krize zbog koronavirusa jutros su u kolapsu i cijene dionica. Na Zagrebačkoj burzi patnaest minuta nakon otvaranja indeks Crobex pao je za 7,96%. 

Indeks frankfurtske burze DAX jutros je potonuo čak 6,8%, njujorški Dow Jones 5%, a tokijski Nikkei 6,4%. Indeks londonske burze FTSE 100 u 9 sati bilježio je pad od 8,34 posto, a pariške burze CAC pao je za 6,41 posto. 


- Možemo reći da imamo "koronapad". Problem je u nesigurnosti, ne znamo kako će se virus dalje razvijati i koliku će štetu napraviti svjetskom gospodarstvu. Platit ćemo visoku cijenu ako se regije, poput Italije, zatvore. A ta cijena zove se recesija, rekao je glavni analitičar tržišta kapitala Baader banka Robert Halver za Reuters.

- Dva su udarca najteže pala. Jedan rat cijenama nafte između Saudijske Arabije i Rusije te drugi, strahovi od koronavirusa u Europi. Sve je to dodalo još jednu razinu neželjene panike na tržištu, rekao je glavni tržišni strateg u kompaniji AxiCorp Stephen Innes za BBC.

- Hang Seng indeks pao je na 25000 bodova, možda će otići i do 22000. Ne tako davno, možda prije mjesec dana industrijski prosjek Dow Jonesa je bio 29000. Dakle, imat ćemo tržišnu korekciju na globalnoj razini od najmanje 20 posto. Zavežimo pojaseve jer će ovo biti teška vožnja, rekao je generalni direktor Geo Securitiesa Francis Lun za Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!