18:58 / 26.12.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Koronavirus uništio danske nerčeve

-

-

Foto: - / -

U strahu od širenja zaraze, vlasti su zabranile uzgoj nerčeva do 2022., što je tu vrstu industrije u Danskoj, najveću na svijetu, bacilo na koljena.
Jedna od zemalja u kojoj je potvrđen novi soj koronavirusa je i Danska. Zbog pojave zaraze na stotinama farmi nerčeva, ondje je još početkom studenoga donesena odluka o uspavljivanju čak 17 milijuna primjeraka, neovisno o tome jesu li zaraženi. U strahu od širenja zaraze, vlasti su zabranile uzgoj nerčeva do 2022., što je tu vrstu industrije u Danskoj, najveću na svijetu, bacilo na koljena.

Grobna tišina vlada na farmama na kojima je donedavno vrvjelo životom. Visokokvalitetno krzno od nerca bilo je jedan od danskih globalnih brendova, Danska je slovila kao najveći svjetski proizvođač.

- Svi danski uzgajivači čuli su za odluku o uspavljivanju na televiziji i u roku od dva sata svi su me zvali s pitanjem mogu li odmah početi s usmrćivanjem životinja i deranjem kože s njih. Bili su frustrirani zbog toga što su na televiziji čuli da se zabranjuje ono od čega su živjeli protekla tri desetljeća, rekao je vlasnik tvrtke za otkup nerčeva krzna Frank Strunze.

Svoju ogorčenost njih 500-tinjak iskazalo je traktorima na ulicama Kopenhagena. Neselektivno i nezakonito uspavljivanje nerčeva na svim farmama u zemlji izazvalo je političku buru, oporba je zahtijevala ostavku vlade. U konačnici žrtvovan je ministar poljoprivrede, a umjesto odluke o obveznom uspavljivanju farmerima je dana preporuka da to učine. Uzgajivačima bi država trebala nadoknaditi štetu.

- U Danskoj je bila većina europske proizvodnje krzna. Ne vjerujem da će se industrija nakon ovog šoka oporaviti. Možda će za dvije ili tri godine nekoliko uzgajivača pokušati ponovno, ali tada neće biti glavne dodane vrijednosti proizvodnje u Danskoj - infrastrukture. Pogona za hranjenje, kao i istraživačkih laboratorija, koji se brinu o zdravlju tih životinja, rekao je voditelj najveće svjetske tvrtke za aukciju nerčeva krzna Jesper Lauge Christensen.

U sljedeće dvije godine najveća danska aukcijska kuća za otkup krzna od nerca mora prodati oko 25 milijuna komada krzna proizvedenih na danskim farmama koje nije pogodio virus. Interes za kupnju tvrtke izrazili su inače Kinezi. Upravo su oni najveći kupci danskog krzna od nerca. Kineska se smatraju manje kvalitetnima od europskih i zbog nižih standarda pri uzgoju životinja.

- Imam osjećaj da nas netko želi uništiti, oduzeti nam kruh. I da nije problem samo u koronavirusu. Mislim da je netko htio zaustaviti proizvodnju, a pojava virusa među nerčevima samo je poslužila kao izgovor, rekao je predstavnik tvrtke za otkup nerčeva krzna Lasse Pedersen.

Zadruga danskih uzgajivača razmišlja o prodaji brenda, te gašenju tvrtke u sljedećih nekoliko godina.

- Zaista mi je teško. Ponajprije zato što volim svoj posao. Kako se sada čini, nakon 12 godina izgubit ću posao, smatra kontrolorka kvalitete u zadruzi za otkup nerčeva krzna Anna Maliuta.

Nakon kraha industrije nerčeva u Danskoj, predviđa se porast proizvodnje u Rusiji i Kini. Strah od nestašice na tržištu u Aziji već je inače podignuo cijenu najfinijih krzna od nerca i do 30%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!