16:50 / 07.04.2020.

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Koronavirusu unatoč oni plivaju iznad površine

-

-

Foto: - / -

Glavni uvoznici naše ribe i konzervi Španjolska i Italija su na koljenima. Malo tko je još od naših ribara na pučini. No ribarska zadruga Kali prodaju srdele i inćuna nije zaustavila.
Pandemijom su najviše pogođeni ribari koji svoj ulov plasiraju u Italiji i po restoranima, a njih je mnogo. Izmjenom Uredbe o Europskom fondu za ribarstvo omogućena je i kompenzacija sektoru naše akvakulture. No, začudo, ima i onih koji još plivaju iznad površine.

"Šjor" Budimir Troskot živi blizu zadarske pijace. Ovdje je, kaže, inače, i kada ne kupuje, zbog druženja. Sada, u ovo novo doba, samo kratak pogled na prazne štandove, čavrljanja nema. Uljepšalo mu je dan to što je naišao na "kašetu"-dvije ribe, iako je ribarnica zatvorena.

Kupio je ispred ribarnice u automobilu.

- Nabavio sam orade. Po 80 kuna mi je dao, inače, su 100. Velike su, domaće, rekao je Troskot.

U portu kod tržnice gdje bi donedavno ribari izravno s broda prodavali svježu ribu, nema ni ribe ni ribara. No, možda se uskoro ta praksa vrati.

- Sama prodaja ribe će se sada omogućiti na obali s broda. Moraju imati fiskalni račun, rekao je Daniel Segarić, pročelnik za ribarstvo Zadarske županije.

Glavni uvoznici naše ribe i konzervi Španjolska i Italija su na koljenima. Malo tko je još od naših ribara na pučini, svi su u lukama. No, pripremaju se kompenzacije jer riba se jesti mora.

- Predviđena su sredstva od trideset milijuna kuna koja će ribarima koji ne rade, u obustavi ribarima plaćati, rekao je Segarić.

Začudo, ribarska zadruga Kali prodaju srdele i inćuna nije zaustavila pa ni do Španjolske.

- Zadnja isporuka je bila jučer, prekjučer. Naši vozači iz Hrvatske voze do Španjolske i ponovno taj proces bez problema, rekao je Šime Kosor, upravitelj ribarske zadruge Kali.

Od mjera za spašavanje ribara i ribarstva, priprema se i odgoda plaćanja koncesijskih naknada za marikulturu i privez brodova te potpore za kupnju poskupjele ambalaže. Zaslužili su. Naime, nedavno su naši tunolovci, zarobljeni na moru, odvojeni od obitelji, bolnici kupili dva respiratora. Zadrani im to neće zaboraviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!