Kraj ere za Facebook, 'Meta' zabilježila pad dobiti od 27 posto

28.07.2022.

11:42

Autor: HRT/D.M./Hina

Facebook, ilustracija

Facebook, ilustracija

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Prihodi i dobit Facebookove matična kompanija "Meta" po prvi puta su u tromjesečnom financijskom izvještaju pali, što se pripisuje nepovoljnim valutnim odnosima i novim pravilima o zaštiti privatnosti.

Prihodi Mete pali su u drugom tromjesečju oko jedan posto, na 28,8 milijardi dolara. Dobit se srušila za 27 posto, na oko 6,7 milijardi dolara. To označava kraj jedne ere za Facebook, koji je konstantno bilježio uspone od prvog uvrštenja dionica na burzi 2012. godine. Ni procjene kompanije za sljedeće mjesece ne pokazuju naznake poboljšanja, a osnivač Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da se tvrtka planira "fokusirati na dugoročne izglede". 

Niže procjene i za iduće tromjesečje

Glavna operativna direktorica Sheryl Sandberg rekla je da je jaki američki dolar stvorio nepovoljne tečajeve za prihode iz inozemstva. Na telefonskoj konferenciji s analitičarima rekla je da bi prihodi porasli za 3 posto, kada se ne bi računale promjene odnosa valutnih tečaja. Procjena prihoda za nadolazeće tromjesečje, između 26 i 28,5 milijardi dolara, niža je od očekivanja analitičara.

Vrijednost dionica pala 4,65 posto

Direktor financija Dave Wehner kao razloge pada navodi usporavanje tržišta internetskog oglašavanja u uvjetima gospodarske neizvjesnosti. Dionice kompanije su u trgovini nakon zatvaranja burze u srijedu pale 4,65 posto.

Facebook i Meta do sada su pokazivali otpornost u okruženju raznih gospodarskih padova, uglavnom zahvaljujući poznavanju interesa i društvenih veza milijardi korisnika, pa su njegovi oglašivači mogli ciljati na oglase za određenu publiku. No, nova Appleova pravila o privatnosti opterećuju taj model, budući da platforme poput Facebooka sada moraju od korisnika iPhonea tražiti dopuštenje za praćenje ponašanja u aplikacijama i uslugama - a mnogi su to odbili.

Utjecaj Facebooka međutim i dalje je ogroman. U drugom je tromjesečju broj korisnika koji svaki dan pristupaju barem jednoj od aplikacija grupe porastao s 2,87 na 2,88 milijardi, a broj dnevnih korisnika Facebooka s 1,96 na 1,97 milijardi. Grupa također posjeduje i druge aplikacije, uključujući WhatsApp i Instagram.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!