07:02 / 04.04.2021.

Autor: Sanja Njavirt/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kraj sezone zimskog izlova

Kraj sezone zimskog izlova

Kraj sezone zimskog izlova

Foto: Sanja Najvirt/V.K./Dnevnik/IMS / HRT

Na desetak tisuća hektara ribnjaka privodi se kraju sezona zimskog izlova. Domaća je slatkovodna riba prvorazredne kakvoće, a čak se 80 % proizvodnje izvozi. Posljednjih godina, zahvaljujući prije svega "europskoj ribarskoj omotnici", ulaganja u modernizaciju ribnjaka i preradu sve su veća.


Jutarnja hladnoća i oštar vjetar - za izlov ribe itekako poželjni. No za čovjeka - nimalo ugodni. 

- Čovjek se na sve navikne, dobra oprema, upornost, izdržljivost, naučili smo na te uvjete, dani idu, posao mora ići, govori Miroslav Šramek, poslovođa na ribnjaku Grudnjak, Čačinci.

U čeličnim košarama koprca se šaran - jednogodišnjak. Riba je živahna, krupna, zdrava...

- Od nje ćemo već na jesen dobiti konzumnu ribu od dva pa i više kilograma koja je spremna za tržište, naglašava Boris Vidaković, tehnolog ribnjačarstva, PP Orahovica.

Pa se ovim modernim strojevima nabavljenim europskim novcem - šaran prebacuje u velike, dublje ribnjake na daljnji tov. Zreli, slatkovodni teškaši završe u novom pogonu za preradu.

I to ne samo šarana, nego i smuđa, tolstolobika, amura, štuke...

- Ovdje možete vidjeti sve procese prerade ribe od prijema do čišćenja ribe, rasijecanja, a i najnoviji program na kojemu radimo je onaj panirani ribe, pokazuje Ivan Malić, član Uprave i voditelj prerade ribe, PP Orahovica.

U pandemijskom vremenu - pokazao se punim pogotkom. Izvezu na zapadno tržište čak 80 posto proizvedene i prerađene ribe. U ribnjake i novi pogon za preradu uložili su više od 100 milijuna kuna. Pomogla je i država, i to mjerama iz programa Ruralnog razvoja.

Adut im je bioraznolikost i prirodan uzgoj zbog kojeg je riba vrhunske kakvoće. Gotovo 7 tisuća hektara ribnjaka pravi je ornitološki rezervat. A ono što pojedu ptice, nadoknadi Unija ekološkom rentom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!