10:31 / 20.12.2018.

Autor: M.M./D.M./HRT

Kraj za rafineriju Sisak - što će biti s radnicima?

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bit će zanimljivo vidjeti kako se ova odluka uklapa u Vladin plan o vraćanju Ine u hrvatske ruke.

Gasi se sisačka rafinerija. Uprava i Nadzorni odbor Ine jednoglasno su odlučili da će, od iduće godine, umjesto prerade nafte, u Sisku biti logistički centar. Otkaza, zasad, neće biti. Cjelokupna Inina rafinerijska proizvodnja bit će premještena u rafineriju u Rijeci, koja će se modernizirati.

Ina zatvara rafineriju u Sisku

Višegodišnja MOL-ova nastojanja da ugasi preradu nafte u Sisku urodila su plodom. Čelnik Ine ističe da su rafinerije donosile goleme gubitke te su nešto morali promijeniti. U riječku rafineriju uložit će oko 4 milijarde kuna, ali za sisačku nema budućnosti.

- Nikad nećemo napustiti Sisak. Zadržat ćemo ga, jer to je vrlo važna industrijska lokacija. No umjesto stvaranja golemih gubitaka tradicionalnom preradom nafte, okrenut ćemo se novim industrijama, poput bitumena, maziva, petrokemije, izjavio je predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon.

U Sindikatu energetike, kemije i nemetala tim su obećanjem zadovoljni. - Radnici u 2019. neće osjetiti nikakvu represiju ili bilo kakvo otkazivanje ugovora. Svi oni koji imaju kojekave zabrane zbog zdravstvene nesposobnosti bit će im ponuđeno da sporazumno napuste kompaniju uz postojeće odredbe kolektivnog ugovora za otpremnine i naravno i postojeći braniteljski sporazum, rekao je glavni povjerenik Sindikata EKN-a u Rafineriji Sisak Zvonimir Mikloš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je komentirajući poslovni plan Ine za iduću godinu, da je riječ o investicijskom ciklusu koji će prije svega dovesti do prijeko potrebne modernizacije rafinerijskog poslovanja, pri čemu je ocijenio da je transformacija poslovanja u Sisku "jednostavno put kojim Ina treba ići" te da mora postati "business case a manje predmet politiziranja". Dodao je kako su Uprava i Nadzorni odbor podržali taj plan.Dok u Vladi kažu da Ina ide putem kojim treba ići - s Pantovčaka stiže poruka da se moglo i drukčije. - Nažalost, ja ne mogu donijeti nikakvu odluku u tom smislu, ali ću svakako i prema hrvatskoj i prema mađarskoj strani raditi na tome da se zadrži rafinerija, dakle da se ne gase pogoni, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.Stožer za obranu sisačke rafinerije nije iznenađen jer - godinama su upozoravali na takav scenarij. - Mi smo upozoravali da će se hrvatska nafta već sutra izvoziti u Srbiju, BiH, Mađarsku ili neku drugu zemlju. Nažalost, izgleda da smo na korak od toga, kaže Predrag Sekulić. Dodao je kako je ovo samo potrvda njihve tvrdnje "kako je riječ o neprijateljskom preuzimanju Ine od MOL-a".

Bivši potpredsjednik Vlade za gospodarstvo ističe da je Rafinerija Sisak točka u kojoj su interesi Vlade i MOL-a bili suprotstavljeni, te da je mađarska strana odnijela pobjedu. - Stvar je u tome da mi gubimo jednu bitnu proizvodnju. To je jedan strateški interes Hrvatske koji je ovdje narušen, kojemu je nanesena šteta, smatra Radimir Čačić.

Bit će zanimljivo vidjeti kako se ova odluka uklapa u Vladin plan o vraćanju Ine u hrvatske ruke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!