13:01 / 02.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Krajem 2019. ubrzao pad tvorničkih narudžbi u eurozoni

Foto: REUTERS/Tim Aeppel

Foto: REUTERS/Tim Aeppel

Foto: - / REUTERS

Tvornice u eurozoni 2019. godinu završile su sa slabim vijestima. Njihova se aktivnost nastavila smanjivati 11. mjesec zaredom.
Tvornice u eurozoni 2019. godinu završile su sa slabim vijestima, budući da je istraživanje Makita pokazalo da se njihova aktivnost nastavila smanjivati 11. mjesec zaredom te da vjerojatno niti na početku ove godine neće doći do poboljšanja narudžbi.

Indeks menadžera nabave (PMI) IHS Markita za prosinac bio je ispod 50 bodova, razine koja ukazuje smanjivanje aktivnosti, i takav je još od veljače lani. U prosincu je taj indeks, koji se smatra pokazateljem ekonomskog zdravlja, iznosio 46,3 bodova u prosincu, oslabivši u odnosu na mjesec ranije kada je iznosio 46,9 bodova.

Podindeks tvorničke aktivnosti, sastavni dio kompozitnog PMI indeksa, potonuo je na 46,1 bod u odnosu na 47,4 bodova mjesec dana ranije.

- Proizvođači u eurozoni izvijestili su o teškoj završnici 2019. godine, pri čemu njihova proizvodnja pada po najvećoj stopi od 2012. godine, kazao je Chris Williamson iz IHS Markita.

- Iako tvrtke nešto optimističnije gledaju na 2020. godinu, za povratak rasta trebat će više vremena, s obzirom da je nove narudžbe nastavljaju padati po jednoj od najbržih stopa zabilježenih u posljednjih sedam godina, dodao je.

Podindeks koji mjeri nove narudžbe, naime, pao je u prosincu na 46,6 bodova, sa 46,7 bodova u studenome. To ukazuje da kompanije ne očekuju znatnija poboljšanja, smanjuju kupnje sirovina i razinu zaposlenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!