Kraljevica - otvorena novouređena luka Carovo u koju je uloženo osam milijuna kuna

03.09.2019.

16:14

Autor: Zdravko Kleva/T.D./Hina/HRT

default error photo
Luka Carovo sada ima pet armirano-betonskih gatova dugačkih ukupno 282 metra, ukupne površine 1102 četvorna metra, te 110 vezova s vanjske strane.
Novouređena i proširena luka otvorena za javni promet Carovo u Kraljevici svečano je otvorena u utorak, nakon radova vrijednih osam milijuna kuna kojima su povećani kapaciteti te luke, kvaliteta vezova i sigurnost.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je za projekt izgradnje komunalnih vezova u luci Carovo osiguralo 6,3 milijuna kuna, Primorsko goranska Županija oko milijun kuna, a Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena oko 700 tisuća kuna.

Luka Carovo sada ima pet armirano-betonskih gatova dugačkih ukupno 282 metra, ukupne površine 1102 četvorna metra, te 110 vezova s vanjske strane i mogućnost priveza manjih plovila s unutarnje strane gatova.

Uređenjem lučkog bazena Carovo, uz povećanje broja komunalnih vezova, povećana je i razina sigurnosti za plovila i njihove vlasnike i korisnike, koji su svoja plovila ranije privezivali na improviziranim privezištima. Dio luke projektiran je tako da se omogući pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Na svim pasarelama postavljena je LED rasvjeta na solarno napajanje, a projektom se, uz postojeće, osiguralo dodatnih, novih 50 vezova.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je podsjetio da je u tijeku veliki investicijski ciklus u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi vrijedan 20 milijarda kuna.

- Meni je posebno drago i vjerujem svim gardovima i općinama na otocima i u priobalju da je krenuo investicijski ciklus u izgradnju luka, lukobrana i riva. Trenutno ulažemo 300 milijuna kuna iz EU fondova, 80 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava, jedan takav projekt je i ovaj u kraljevici, ističe Butković.

Ministar je najavio skoro potpisivanje ugovora za projekt u luci Baška na otoku Krku, vrijednosti oko 30 milijuna kuna, koji će se također većim dijelom, 85 posto, financirati iz bespovratnih europskih sredstava, dok će ostatak biti nacionalna sredstva.

Uspjeli smo pokrenuti veliki investicijski ciklus u lučku infrastrukturu. To je važno za naše priobalje, razvoj gospodarstvo, sigurnost i turizam, rekao je.

Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić istaknula je dobru suradnju s lokalnim jedinicama i resornim ministarstvom na ovom i sličnim projektima.

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić naglasio je kako se nakon ovog projekta planira uređenje plaža na Oštru. Na području Kraljevice, koja ima manji gradski proračun, sada se provode projekti vrijedni ukupno oko 250 milijuna kuna, rekao je Čandrlić.

Uvala Carovo od danas tako postaje privlačnija za turiste, šetače. A što se tiče sigurnosti plovila, na današnjoj buri luka je položila ispit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!