Kranjčec: Autoprijevoznicima uvođenje eura olakšava posao

19.12.2022.

11:17

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Autoprijevoznicima uvođenje eura olakšava posao

Autoprijevoznicima uvođenje eura olakšava posao

Foto: - / Shutterstock

Romantična priča kako je Europska Unija zajednica u kojoj je slobodan protok ljudi i kapitala, je samo djelomično točna. Zajednička valuta i uklanjanje carinskih barijera među članicama je lijepa i korisna ideja. Pogotovo za gospodarstvenike.

Hrvatska od nove godine ulazi u Schengen, hoće li cestovni prijevoznici time profitirati? Hoće li kroz granicu proći mahnuvši carinskoj kućici u prolazu? 

"Na Bregani će dva mjeseca ostati sve isto"

Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec pohvalio je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kazavši kako treba pričekati 1. siječanj, kako bi se vidjeli svi problemi s kojim će se cestovni prijevoznici susretati.

Slovenija i Mađarska imaju kompenzacijske mjere koje će trajati dva ili tri mjeseca.

- Samim time ćemo vidjeti koliko daleko smo došli, te hoće li prelazak granice biti jednostavan ili ne, poručio je Kranjčec.

- Na sastanku s ljudima koji su pregovarali oko Schengena, rečeno nam je da će na Bregani, dva mjeseca ostati sve isto. Međutim, selektivno će se moći odvajati vozila na kontrolu, dodao je.

Kontrole su ipak potrebne

Kranjčec je istaknuo kako su kontrole ipak potrebne zbog migracijskog vala.

- Hrvatska država trebala bi se pobrinuti da to bude super kontrola, te da kraje što kraće, kazao je.

Do sada su prijevoznici znali čekati na granici, primjerice, od nedjelje navečer do ponedjeljka do podne. Kranjčec je istaknuo da vjeruje kako do toga više neće dolaziti.

Vjeruje da će to po novim pravilima čekanje trajati sat ili dva. Kranjčec je naglasio kako vjeruje da će prijevoz osobnih automobila od 1. siječnja biti puno brži i kvalitetniji.

Schengen podrazumijeva slobodan protok roba, ali i ljudi. Kranjčec ne zna kakve kontrole će se provoditi glede ljudi. 

 Autoprijevoznicima uvođenje eura olakšava posao

Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec osvrnuo se i na rad stranaca u Hrvatskoj, odnosno o izdavanju radnih dozvola.

Njegova udruga tražila je od resornog ministarstva da se produže radne dozvole, no odgovor nisu dobili.

Kranjčec je dodao kako pozdravlja odluku Vlade oko uvođenja eura kao hrvatske valute. Autoprijevoznicima uvođenje eura olakšava posao.

No, hoće li biti većih kontrola na granicama sa Srbijom i Bosne i Hercegovine?

Kranjčec je kazao kako vjeruje da će se kontrole postrožiti. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!