Krapina: Opskrbljivači plinom bore se za kupce

29.03.2021.

17:07

Autor: Ružica Divac Borovečki/Županijska panorama/HRT/M.N.

Deregulacija tržišta plina

Deregulacija tržišta plina

Foto: Igor Kralj / PIXELL

Od početka travnja u Hrvatskoj počinje nova faza deregulacije plinskog tržišta. Opskrbljivači će plin nabavljati po tržišnim uvjetima, a potrošači će moći birati između više dobavljača. Hoće li to na krapinskom području donijeti niže cijene, istražila je Ružica Divac.


Građani Krapine i okolice ovih dana biraju tko će im biti opskrbljivač plinom do kraja rujna 2024. godine. Gospodin Miljenko Risek odlučio se za Gradsku plinaru Krapina.  "Ideja mi se sviđa ali razlika je možda premala da bismo se odlučili za promjenu operatora", kaže Risek.


Oni koji ne potpišu ugovore, od 1. travnja automatski će postati potrošači Međimurje plina iz Čakovca. To je poduzeće, naime, bilo najpovoljnije za krapinsko distribucijsko područje na nedavnom natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije. Međimurje plin na ovom području sad je opskrbljivač u "obvezi javne usluge".


"Zbog tog razloga pripremamo na adresi Jurja Strossmayera 2 novi ured gdje će ljudi moći doći do informacija o opskrbi plinom", rekao je direktor Međimurje-plina d.o.o. Nenad Hranilović.


Koji je opskrbljivač dobio natječaj i koja je cijena plina na pojedinom području diljem Hrvatske može se otkriti na HERA-inim mrežnim stranicama. Negdje je plin poskupio, negdje pojeftinio, oko 5000 potrošača u Krapini će primjerice profitirati.


Ovih dana vodi se bitka za svako kućanstvo, lecima u poštanskim sandučićima i važnije, ponudom nižih cijena od onih koje je objavila HERA.


"Mi smo spremni ponuditi cijenu od 0.2438 kuna po kilovat satu. To znači sa smo smanjili cijenu plina za jedno 8 posto. A u odnosu na cijenu Međimurje plina, koja je objavljena na HERA-inim stranicama, jeftiniji smo 5 i pol posto u odnosu na njih", predstavlja ponudu direktor Gradske plinare Krapina d.o.o., Zoran Smojić.


"Javna uslluga podrazumijeva 2,9 posto nižu cijenu u odnosu na onu koja je bila prethodnih godina. A uz tu nižu cijenu, Međimurje plin je spreman ponuditi ugovore koji su još niži u odnosu na javnu uslugu", kaže pak direktor Međimurje-plina d.o.o. Nenad Hranilović.


Iako se radi o lipama, prosječno kućanstvo imat će razliku na godišnjem računu do 100 kuna, tržište je profunkcioniralo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!