16:42 / 05.03.2021.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/M.Š./HRT

Domaći gosti biraju Zagorje, turizam cvjeta

Turizam u Zagorju

Turizam u Zagorju

Foto: HTV / HRT

Zagorje ima svoje gastro adute, a ohrabruje vijest da Krapinsko-zagorska županija ove godine ima već više od 38 tisuća noćenja te je najuspješnija na sjeverozapadu zemlje. 

Da nema neizostavnih maski na licima, mogli bismo pomisliti da je riječ o uobičajenoj turističkoj zimi u Hrvatskom zagorju. Naime, hotel u Tuheljskim toplicama nema slobodnog kreveta.

- Sad smo se prvi put odvažili, trebali smo ići na Jahorinu, ali granice su zatvorene. Pa smo odlučili doći ovamo da se malo odmaknemo od ludila koje vlada, kaže Ana Vrselja iz Vinkovaca.

- Jako volimo putovati tako da se nadamo da ćemo i negdje izvan Hrvatske otputovati, ističe Barbara Bojčić iz Rijeke.  

- Osoblje jako pazi na sve epidemiološke mjere, nema puno ljudi, nama je čak i ugodnije pa dolazimo preko tjedna, kaže Branka Kopić iz Zagreba. 

Riječ je isključivo o domaćim gostima, koji spašavaju turizam ove godine. Za njih su otvoreni i bazeni.

- Vidi se pad na broju kupača, tu smo ispod 50 posto jer zbog Covid mjera ne smijemo primiti toliko kupača koliko bi mogli, ističe Vasja Čretnik, direktor "Termi Tuhelj". 

Krapinsko-zagorska županija godinama je ulagala u porast broja kreveta u hotelima, kućama za odmor, hostelima... Rezultati se vide u krizi.

- U Njemačkoj, koja je naše bitno tržište, pojačane su mjere, u Sloveniji je sve praktički zatvoreno. Tu smo ipak u prednosti jer mi djelomično radimo, ističe krapinsko-zagorski župan Željko Kolar

Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije poziva sve koji imaju smještajne kapacitete da se uključe u projekt "Sigurni u Hrvatskoj".

- Polazim od sebe, da vidim sve iste apartmane, sigurno ću odabrati onaj koji ima tu naljepnicu, znači psihološka sigurnost, ističe Sanja Škrinjar, voditeljica Ureda TZ Krapinsko-zagorske županije. 

U planu su i brojni projekti te suradnje s drugim turističkim zajednicama, poput projekata Around Zagreb, promocije balona na vrući zrak te projekta 100 dvoraca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!