Kravama su stavili gumeni pod; zimi im je toplo, a ljeti svježe

05.02.2023.

15:57

Autor: Sandra Špoljar/Plodovi zemlje/HRT

Murkovići imaju najbolju farmu mliječnih krava

Murkovići imaju najbolju farmu mliječnih krava

Foto: HRT / HTV

Unatoč teškom stanju u mljekarstvu braća Murković i njihove obitelji iz Novakovca u općini Podturen ne posustaju, već na svojoj farmi i povećavaju proizvodnju. Takav pozitivan i poticajan primjer prepoznala je Hrvatska mljekarska udruga te ih je prošli tjedan proglasila najboljom mliječnom farmom u Hrvatskoj za 2022. godinu.

Ivanu i Josipu Murković i njihovim obiteljima svakodnevni poslovi oko hranidbe i mužnje krava ne padaju teško. Ne žale se, jer su se još 2007. godine odlučili baviti proizvodnjom mlijeka.

Unatoč brojnim teškoćama ne namjeravaju odustati. Prepoznala je to i Hrvatska mljekarska udruga te im dodijelila nagradu za najbolju farmu mliječnih krava.

- Ujutro počinjemo u sedam i trebaju nam tri sata za mužnju i čišćenje izmuzišta, a onda ide veterinar s veterinarskim poslovima, kazala je Danijela Murković iz Novakovca.

Osim 180 muznih krava na farmi je trenutačno i 120 junica te 40 grla teladi. Braća Murkovići kažu da su im dobre temelje za ovaj posao izgradili djed i baka te roditelji koji su uvijek imali 5-6 krava. Josip se prisjeća da su gradnju farme počeli 2007. godine, 2008. ju završili, a potom su kupili još 77 junica.

Da bi se priključio bratu i nastavio obiteljsku tradiciju, Ivica se sa suprugom i djecom 2007. iz Austrije vratio u Međimurje.

- Tamo smo bili stranci. Zaradili smo novac i vratili smo se kući, jer smo dosta žudjeli za domovinom. Tu smo sami svoji gospodari, kazao je.

Na farmi je zimi kravama toplo, a ljeti svježe. Krovište je građeno pod kutem koji omogućuje dobar protok zraka, a betonski podovi zamijenjeni su gumenima.

- Gume smo stavili na podove, jer je dugo godina bio beton. Na betonu se stvaraju naslage, on postane skliski, pa se i krave ozlijede. Guma to sprečava, a puno je bolje i za papke, kazao je Ivica Murković.

Svakog dana obitelji Murković isporuče varaždinskoj Vindiji 4.000 litara mlijeka. Trenutačnom cijenom po litri mlijeka su zadovoljni.

Hranu za stoku Murkovići proizvode na 120 hektara. Unatoč tome što ne znaju za praznike niti slobodne vikende, 25-godišnji David svoju budućnost vidi upravo tu, na obiteljskom gospodarstvu. Proizvođačima mlijeka koji još nisu odustali preporučuje da se i dalje bore, jer mlijeko će uvijek biti važno za prehranu ljudi.

Šogorice Danijela i Veronika, željno očekuju rezultate jednog natječaja. Nadaju se da će im biti odobren novac za kupnju robota za mužnju. To bi im bitno olakšalo posao, jer dnevno dvaput muzu. Smatraju da bi se uz pomoć robota moglo i do više mlijeka, jer on kravu muze triput dnevno.

Unatoč marljivom radu i velikoj volji, Murkovići kažu da bi bez novca dobivenog iz EU fondova bilo nemoguće izgraditi i održavati farmu. Primjerice, prije nekoliko mjeseci samo račun za struju iznosio je više od tisuću, a sada gotovo četiri tisuće eura. Srećom, u pokrivanju dijela tih troškova pomaže država. Iako nude solidnu plaću, radnike teško pronalaze, pa na farmi pomažu i ostala djeca, ovisno o školskim obvezama. Svaki novi mjesec donosi novu borbu za opstanak, ali Murkovići ne odustaju lako.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!