10:45 / 02.02.2018.

Autor: HRT

Krediti stanovništvu porasli 1,2 posto, na 119 mlrd. kuna

-

-

Foto: - / -

Udio kunskih plasmana u ukupnim plasmanima stanovništvu nastavio je višegodišnji trend rasta, dosegnuvši potkraj prosinca 48 posto.
Na kraju lanjskog prosinca ukupni krediti odobreni stanovništvu od strane kreditnih institucija iznosili su 119 milijardi kuna, što je 0,2 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, ali 1,2 posto ili 1,46 milijardi kuna više na godišnjoj razini, navodi se u analizi RBA nedavno objavljenih podataka Hrvatske narodne banke (HNB).

Udio kunskih plasmana u ukupnim plasmanima stanovništvu nastavio je višegodišnji trend rasta, dosegnuvši potkraj prosinca 48 posto, dok je potkraj 2016. taj udio iznosio 42 posto. S druge strane, devizni krediti i oni uz valutnu klauzulu na kraju su prosinca imali udio u ukupnim kreditima stanovništvu od 52 posto, što znači da je nastavljen trend razduživanja stanovništva u tim vrstama kredita.

Prema namjeni, najvažniji udio u kreditima stanovništvu čine stambeni krediti, 44,4 posto, i gotovinski nenamjenski krediti, 36,1 posto, s tim da je iznos stanja stambenih kredita bio za 9,9 milijuna kuna manji u odnosu na studeni, dok je u odnosu na prosinac 2016. zabilježen rast za 327 milijuna kuna. Godišnji rast iznosa stambenih kredita, ističe se u analizi RBA, ponaprije je posljedica rasta iznosa kunskih stambenih kredita za 33,8 posto godišnje, dok kunski krediti uz valutnu klauzulu i oni devizni bilježe smanjenje u odnosu na prosinac 2016. - za 7,7,  odnosno 32,4 posto.

Gotovinski nenamjenski krediti potkraj prosinca iznosili su gotovo 43 milijarde kuna, što je za 44,2 milijuna kuna manje u odnosu na stanje na kraju studenoga, ali 2,2 milijarde kuna više u odnosu na kraj prosinca 2016.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!