Kremlj: Rusija je pouzdan jamac globalne energetske sigurnosti

09.03.2022.

12:39

Autor: M.M./HRT/Hina

Kremlj: Rusija je pouzdan jamac globalne energetske sigurnosti

Kremlj: Rusija je pouzdan jamac globalne energetske sigurnosti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija je bila i ostaje pouzdan jamac globalne energetske sigurnosti i njeguje reputaciju pouzdanog dobavljača energenata, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

- U više navrata smo govorili da je Rusija bila, jest i da će i dalje biti pouzdan jamac energetske sigurnosti ne samo europskog kontinenta, već i globalno. Čak i sada, kao što vidite, energenti se dostavljaju naručiteljima. Rusija čuva svoju reputaciju pouzdanog dobavljača energetskih resursa, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje je li Rusija spremna isporučivati naftu i plin zemljama koje su uvele i podržale sankcije protiv nje.

Peskovljev istup uslijedio je nakon što je Rusija upozorila Zapad da priprema odgovor na sankcije koji će biti brz i usmjeren na najranjivije aspekte.

Rusija će reagirati brzo i promišljeno, fokusirajući se na najosjetljivije aspekte onih prema kojima će djelovati, rekao je Dmitrij Biričevski, šef odjela za gospodarsku suradnju pri ministarstvu vanjskih poslova, najavljujući ruski odgovor na sankcije.

Nakon zapadnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu, koje su zahvatile većinu ruskog financijskog i korporativnog sektora, rusko se gospodarstvo suočava s najvećom krizom od raspada Sovjetskog Saveza.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je uveo trenutnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je ranije ovog tjedna upozorila da bi, ako SAD i EU zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije, cijene tog energenta mogle skočiti na više od 300 dolara po barelu.

Rusija navodi da isporučuje Europi 150 milijuna tona nafte godišnje, što je 30 posto od ukupne europske godišnje potrošnje koja iznosi 500 milijuna tona. Rusija također navodi da isporučuje Europi i 80 milijuna tona petrokemijskih proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!