Kremlj tvrdi da može preusmjeriti izvoz nafte nakon embarga EU-a

17:20 / 01.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Naftovod

Naftovod

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Kremlj je u srijedu upozorio da će sankcije Europske unije vezane za rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište i dodao da Moskva može preusmjeriti izvoz kako bi ograničila svoje gubitke.

Čelnici EU-a ovaj su se tjedan dogovorili o embargu na uvoz ruske sirove nafte kojemu je svrha do kraja godine zaustaviti 90 posto ruske prodaje nafte državama 27-članog bloka.

- Sankcije će vjerojatno negativno utjecati na cijeli kontinent, na Europljane, nas i cijelo globalno energetsko tržište. Potencijalno smo svi na rubu veoma duboke prehrambene krize zbog uvođenja posve nezakonitih sankcija nametnutih jednom od glavnih svjetskih dobavljača, a to smo mi, te zbog toga što su ukrajinske vlasti minirale prilaze crnomorskim lukama. Ne isporučuju pšenicu odande, unatoč tomu što se Ruska Federacija u to ni na koji način ne miješa, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Više od četvrtine europske nafte stizalo je iz Rusije 2021., što čini gotovo polovinu ukupnog ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA).

Cijene energenata porasle su na višegodišnje maksimume otkako je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu, što je izazvalo porast inflacije na najvišu razinu u jednoj generaciji i strah od krize zbog životnih troškova u Europi i Sjedinjenim Državama.

Moskva je već počela preusmjeravati opskrbu iz Europe nakon uvođenja sankcija, priopćio je Kremlj.

- Ovo je ciljana, sustavna akcija koja će nam omogućiti da minimiziramo negativne posljedice, rekao je Peskov novinarima u srijedu.

Indija je među onima koji su najviše profitirali od prekida ruske opskrbe, kupujući rekordnu količinu ruske nafte uz velik popust u odnosu na tržišne cijene.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!