Kruzeri se vratili na Jadran

04.07.2022.

09:29

Autor: Hina/HRT

default error photo

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 135, a na njima je u Hrvatsku došlo gotovo 97 tisuća putnika, dok prošle godine u istim mjesecima zbog pandemijskih ograničenja nije bilo nijednog stranog kruzera, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kružna putovanja u prvih pet mjeseci obavilo je 48 stranih kruzera iz 11 zemalja, a najviše od ukupnog broja putovanja ili 34 ostvarili su brodovi pod zastavom Bahama, koje slijede brodovi sa zastavom Malte koji su ostvarili 22 kružna putovanja.

Pod zastavom Paname kruzeri su ostvarili 17 kružnih putovanja, pod zastavom Norveške 15, a po 14 brodovi pod zastavama Italije i Maršalovih Otoka.

Sve to pokazuje da se kruzing turizam ove godine, nakon dvije godine pada i gotovo bez putovanja, ponovo vraća na turističko tržište. Kada se usporede putovanja stranih kruzera s rekordnom, predpandemijskom 2019. godinom, ove je godine u pet mjeseci tih putovanja bilo 21,1 posto manje, a putnika na tim brodovima 61 posto manje.

Od ukupno 135 kružnih putovanja, najviše ih je ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 45,2 posto, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 32 posto, a znatno manje ili 15,5 posto u Zadarskoj i oko 4 posto tih putovanja u Šibensko-kninskoj županiji.

U Istarskoj županiji je također bilo nešto putovanja, oko 3 posto od ukupnog broja, i još u Primorsko-goranskoj županiji oko 1 posto, dok su među gradovima-lukama najposjećeniji bili tradicionalno Dubrovnik, a zatim Split, Zadar, Korčula, Šibenik i Hvar.

Samo u svibnju kružnih putovanja stranih brodova bilo je 73, a putnika na njima 56,4 tisuće, za razliku od svibnja 2021. kada tih putovanja nije bilo, dok ih je u svibnju 2019. bilo 88, sa više od 141 tisućom putnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!