19:46 / 10.04.2021.

Autor: Marin Ćurić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kuća baranjskog kulena

Kuća baranjskog kulena

Kuća baranjskog kulena

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Dovršena je kuća baranjskog kulena gdje će se male proizvođače ove delikatese dodatno obrazovati o visokim standardima proizvodnje, a tako i smanjiti nelojalna konkurencija. Sedam godina čekalo se da kulen dobije zaštitnu oznaku autentičnosti i tradicije.

U pogonima Kuće baranjskog kulena osigurano je sve - od primarne obrade mesa do komora za sušenje. Ovdje će se moći proizvoditi do 10 tona kulena godišnje. Zaštićeni Baranjski kulen zasad smije prodavati samo dvoje ljudi. Nakon skore provedbe natječaja, pet će proizvođača na tri godine dobiti priliku izaći iz sive zone i krenuti u ozbiljan posao.

- Proizvođači će steknuti uvid u mogućnost napredne tehnologije, mogućnost cjelogodišnje proizvodnje, ali da istovremeno zadrže način na koji su proizvodili i oni i njihovi očevi i njihovi djedovi jer ta proizvodnja datira više od stoljeća unazad, rekao je Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača "Baranjski kulen".

Ovo je odlična prilika da se s malom investicijom vrlo brzo postane legalan proizvođač, kaže jedan koji je to već odavno.

- Isto tako dobra je prilika da vidimo i naučimo može li se raditi tradicionalni kulen u modernim tehnologijama. To ćemo vidjet kroz ovaj projekt, kaže Hrvoje Matijević, proizvođač Baranjskog kulena.

Pomiriti tradiciju i zadržati onaj originalni kulen duljeg zrenja, bez aditiva, bit će izazov, kažu proizvođači.

Baranjski kulen Europska komisija službeno je objavila među 100 proizvoda posebno označenih i privilegiranih u trgovanju sa Kinom. Veliko postignuće za malu Baranju i Beli Manastir. Grad s posebnim objektom za prezentaciju ima velike planove.

- Povezati gospodarstvo, ruralni turizam i ovu priču i naravno, dići Baranju na razinu na koju ona zaslužuje. Ovdje će lokalni OPG-ovi prezentirati svoje proizvode, primat ćemo drage prijatelje iz cijele Hrvatske i cijelog svijeta, kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Još jedan baranjski brend - začinska paprika, želi osvojiti svijet. Uz Kuću kulena, u dogledno vrijeme, osvanut će i Kuća paprike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!