Kupari i dalje čekaju obnovu

16.12.2019.

11:31

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

default error photo
Još od Domovinskog rata, razrušen i netaknut stoji jedan od naših najvrjednijih hotelskih kompleksa na jugu Dalmacije.
Još od Domovinskog rata, razrušen i netaknut stoji jedan od naših najvrjednijih hotelskih kompleksa na jugu Dalmacije. Bivše vojno odmaralište Kupari već godinama čeka obnovu. Iako je s investitorom ugovor potpisan prije gotovo četiri godine, i dalje se čeka osnovni dokument, urbanistički plan koji treba donijeti lokalna samouprava. Izgradnja hotelskog kompleksa sada je predviđena za početak 2021.

Još neko vrijeme sve će biti mirno u uvali u Kuparima. Čeka se da općina Župa dubrovačka prihvati urbanistički plan uređenja jer tek tada investitor može krenuti na posao. 

- Očekivao sam osobno da ćemo do kraja godine, u ovih sljedećih par dana, donijeti urbanistički plan uređenja. Međutim zbog jedne proceduralne greške koja je napravljena u izradi plana to neće biti moguće, kaže Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka.

Stoga se ponavlja javna rasprava i očekuje se da će općinsko vijeće plan prihvatiti potkraj siječnja 2020. Investitor je zadovoljan.

- Njegovim stupanjem na snagu investitor ima obvezu u roku od 30 dana nadležnom ministarstvu Državne imovine dostaviti menadžment ugovor s hotelskim operaterom koji će upravljati budućim resortom. Mi ćemo to svakako učiniti, kaže Luka Paladina, izvršni direktor Avenue ulaganja.

Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka, kaže da im pismo namjere od strane 'Four seasona' daje garanciju da će u Kuparima imati nešto što Hrvatska još uvijek nema.

Bude li sve išlo prema planu i bez administracijskih otezanja, u 2020. trebali bi dobiti lokacijsku dozvolu, a prema riječima Paladina najkasnije početkom 2021. građevinske dozvole, što bi im omogućilo da tijekom 2021. započnu izgradnju novog resorta kakav na ovim prostorima, kažu, još nije viđen.

I dok Kupari čekaju, u Poreču na mjestu starog hotela Pical počela je gradnja novog.

- To je najveći projekt u hrvatskom turizmu dosad. Krenuli smo s gradnjom, hotel će biti otvoren 2021. godine i ukupna vrijednost te investicije je više od sto milijuna eura, kaže Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Predviđa se da će se ove i sljedeće godine u turizam investirati milijardu eura. 

- Ova godina je pokazala da oni objekti u koje je investirano imaju manje tržišnih izazova, imaju veću popunjenost, postižu dobre cijene, tako da će investicija biti, kaže Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma.

Ubrza li lokalna samouprava rješavanje imovinskopravnih pitanja i urbanističkih planova, sigurno bi ih moglo biti i više. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!