Kurtović: Kupci će shvatiti da je bolje prijeći tamo gdje je jeftinije

08.03.2022.

13:49

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku iz udruge „Splitski potrošač“.

Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku iz udruge „Splitski potrošač“.

Foto: HTV / HRT

Čini se kako su dani jeftinih energenata iza nas, i tome se svi kao potrošači trebamo prilagoditi, rekao je gostujući u "Dobro jutro, Hrvatska" Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku iz udruge „Splitski potrošač“.

Cijene na svjetskim tržištima nevjerojatno divljaju – tržišni opskrbljivači su objavili svoje tarifne stavke, napravljeni su izračuni i već sada znamo koliko će nam porasti računi od 1. travnja.

- Trošak za potrošače koji se opskrbljuju preko jedno tarifnog brojila raste 8%, a 11% za potrošače u univerzalnoj usluzi, koji se opskrbljuju preko dvotarifnog brojila. Oni koji se opskrbljuju preko HEP opskrbe, njima će od 1. travnja troškovi u prosjeku porasti 14%. Ako HEP uključi u cijenu solidarnu naknadu, onda jedno tarifnoj usluzi cijene rastu 11%, dvotarifnoj 14%, a HEP opskrbi na 17%. I to bi trebao biti konačni dio priče u razdoblju od 1. travnja nadalje, objašnjava Nenad Kurtović.

U slučaju tržišnih opskrbljivača koji su trebali imati niže cijene - oni koji su njima prešli s univerzalne usluge na kraju ispadaju skuplji.

- Kupci će na kraju shvatiti da je bolje prijeći tamo gdje je jeftinije. Oni imaju razdoblje od 15 dana od saznanja o promjeni cijena, javljaju se svom dosadašnjem opskrbljivaču, raskidaju ugovor bez ikakve naknade, i opredjeljuju se gdje prelaze. Tržišni opskrbljivač koji je dosad bio s njima očitava brojilo, i kupac odlazi kod drugog opskrbljivača, kaže Kurtović.

Smatra kako će se Vlada uskoro ponovno naći u situaciji da će morati pomagati građanima, te da će univerzalna usluga koja opskrbljuje preko 90% kućanstava imati najbolje uvjete.

Kako izbjeći energetsko siromaštvo, kako će rast cijene energenata utjecati na one koji imaju najniže prihode?

Još ne postoje univerzalna pravila u Europskoj Uniji o tome što je energetsko siromaštvo. Hrvatski zakon o energiji kažu da u tu skupinu kupaca ulaze kupci koji koriste javnu uslugu, te kućanstva koja primaju socijalnu pomoć ili u kojima borave osobe s posebnim potrebama.

- Do sada ih je bilo oko 60.000 i primali su oko 200 kuna mjesečno. Vlada je najavila povećanje – čekamo odluku na koga se proširuje i koliko će ti iznosi ići gore, kazao je.

Kako bi pribjegli malim energetskim uštedama, Kurtović kaže kako se moramo nekad odreći malih komfora u svakodnevnom životu.

- Temperatura u stanu može biti koji stupanj niže, korištenje tople vode može biti koju minutu kraće, korištenje uređaja može ići na programe koji će jednako kvalitetno obaviti svoju funkciju. Treba gasiti ono što se ne koristi, preporučuje.

Ističe kako bi bilo dobro da potrošači sami očitaju svoja brojila 1. travnja, iako to nije njihova obaveza.

- Dio će ići automatski jer se neka brojila mogu daljinski očitati. Ono što se može treba zabilježiti, očitati, i kad dođe račun za travanj vidjeti je li očitano točno stanje – ako nije, treba uložiti prigovor i zatražiti korekciju računa, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!