Kutleša u Dnevniku HTV-a o isplatama nadoknada poduzetnicima

09.02.2021.

19:41

Autor: T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Božidar Kutleša

Božidar Kutleša

Foto: Dnevnik / HRT

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o isplati nadoknada poduzetnicima za fiksne troškove, kao i ostalim novostima.

Potporu u plaćanju dijela ili svih fiksnih troškova struje, vode, interneta, zakupa i slično do danas je zatražilo više od 5 tisuća i 600 poduzetnika. U Poreznoj upravi obrađeno je i prihvaćeno gotovo 80 posto tih zahtjeva u iznosu od 46 i pol milijuna kuna. U odnosu na prosinac, kada su troškovi za koje se traži potpora morali biti plaćeni, novost je da sada poduzetnici mogu račune platiti u roku od 8 dana od isplate nadoknade, ako to nisu učinili prije podnošenja zahtjeva. 

- Do sad smo imali nešto više od 6 tisuća zahtjeva, danas poslijepodne. Taj broj do 15. veljače za prosinac sigurno će se povećati. Naša očekivanja su bila od 16-20 tisuća zahtjeva za naknadu djela ili svih plaćenih fiksnih troškova. Donesena je nova uputa za siječanj, od 15. veljače do 15. ožujka novi zahtjevi s novim pravilima, gdje će se moći dobiti naknada. Onda će biti omogućeno plaćanje poslije dobivanja naknade, rekao je Božidar Kutleša.

Rekao je kako sve podatke koje Porezna uprava razmjenjuje s HZZ-om idu na vrijeme, naknade isplate vrši HZZ. 

- Sredstva su osigurana i ne očekujemo probleme u isplati naknade, dodao je.         

Digitalizacija Porezne uprave

Kutleša je istaknuo kako se digitalizacija odvijala prije pandemije, te da su nedavno imali milijuntog korisnika e-Porezne.

- Kroz sve što smo radili pokušali smo animirati naše građane i poduzetnike u korištenju sustava Porezne uprave. Planiramo kroz daljnje projekte m-porezna, mobilna aplikacija koja će sve što postoji u e-Poreznoj omogućiti na mobilnim uređajima. Imamo i drugih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, rekao je.

- Time smanjujemo potrebu dolaska u Poreznu upravu i epidemiološke ugroze, dodao je.

Fiskalizacija računa

U siječnju u svim djelatnostima u odnosu na siječanj prošle godine, zabilježen je pad broja računa za 25 posto, iznos računa je niži za 10 posto. Za veljaču, podaci su nešto bolji. Pad broja računa je 10,12 posto dok je iznos računa niži za 2,5 posto. U trgovinama na veliko i malo, padovi su beznačajni što se tiče veljače. 

- U ugostiteljstvu je najveći pad. S obzirom na to da je ugostiteljstvo zatvoreno mjerama Stožera, osim dostave hrane, tu je pad broja računa na razini 80 posto, dok je iznos računa manji za 70 posto, rekao je Kutleša. 

Fiskalizacija samoposlužnih uređaja

Rekao je kako je Porezna uprava krenula s fiskalizacijom samoposlužnih uređaja od veljače ove godine.

- Registrirano je preko 19 tisuća samoposlužnih aparata. Preko 80 posto ih je ušlo u fiskalizaciju. Prosječan dnevni broj računa je od 550-600 tisuća. Dnevni iznos je oko 3 milijuna kuna. Tu postoji jedan dio obveznika koji nije fiskalizirao, pa sada slijede obrade i kontrole razloga, rekao je. 

Porijeklo imovine

Što se tiče nesrazmjera imovine porezne stope su se promijenile pa je stopa koja je bila 54 posto, narasla na 60 posto.

- Taj broj građana je teško utvrditi prije nego se uđe u pojedinačni nadzor. Od 2016. godine do danas je obrađeno 313 takvih predmeta gdje je utvrđena porezna obveza, koji je 176 milijuna kuna. Od toga je naplaćeno 36 milijuna kuna, a za ostatak se provode mjere prisilne naplate, zaključio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!