07:00 / 10.02.2022.

Autor: Marijana Kranjec/Suzana Balen/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Kvaliteta mlijeka ovisi o kvaliteti ishrane krava

Kvaliteta mlijeka ovisi o kvaliteti ishrane krava

Kvaliteta mlijeka ovisi o kvaliteti ishrane krava

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U vrijeme kad pokušavaju zatvoriti financijsku konstrukciju za možda najtežu sjetvu do sada, stočari su svjesni da o tom ulaganju ovisi njihov ukupan uspjeh. Za proizvodnju mlijeka, ključna je kvalitetna ishrana stoke, a Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu zbog toga već petu godinu organizira i natjecanje za izbor najkvalitetnije kukuruzne silaže.

Da bi svaka od njihovih 36 krava, koliko je sada na mužnji, u prosjeku proizvela oko 9500 litara mlijeka, u obitelji Dreta znaju da hrana koju im daju mora biti najbolja.

- Nekad su naši stari govorili da krava doji na usta, a ne na vime. Znači sve je u hrani i u kvaliteti ishrane, u dobrom izračunu obroka, objasnila je Višnja Dreta iz Stare Ploščice.

- Najvažnije u svemu tome je kvalitetna silaža, koja je pred kravama. Zatim dolaze tu raznorazni superi, premiksi i čine jednu dobru komponentu s dobrim sijenom, naveo je Siniša Dreta iz Stare Ploščice.

No, u doba općeg poskupljenja to nije lako osigurati. Sjetvu će stoga financirati županijskim kreditom, a analizu hrane dodatnom potporom županije od 300 kuna po uzorku.

- Ne možemo mi kao županija utjecati na podizanje cijene mlijeka, ali putem ovih mjera mi možemo utjecati na kvalitetu mlijeka koju proizvođači proizvode, a samim time oni mogu postići višu otkupnu cijenu, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Uzorci najboljih 25 u županiji ući će u konkurenciju za izbor najkvalitetnije kukuruzne silaže u Hrvatskoj.

- Osnovni cilj projekta je podizanje razine svijesti kod naših poljoprivrednika o potrebi analize stočne hrane s ciljem sastavljanja jednog kvalitetnog, uravnoteženog obroka, naglasio je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Ivica Vranić.

Natjecatelje među najboljim proizvođačima već petu godinu odabire Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i to u 13 županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!