Labin i Ston predstavili turističku ponudu na sajmu u Poljskoj

11.04.2022.

19:52

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Sajam u Poljskoj

Sajam u Poljskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Što to imaju zajedničko Poljska i Hrvatska? Zvuči čudno, ali - rudnike! Nakon zatvaranja velikog broja rudnika, Poljaci su, uz pomoć europskog novca, mnoge stavili u funkciju turizma. Na tom su tragu i u Labinu, a industrijsku baštinu imaju i Stonjani. Hrvatska se ovoga vikenda predstavila na međunarodnom turističkom sajmu u Poljskoj. 

Nekada je hodnicima u rudniku Luiza hodalo 8000 tisuća rudara, danas stotine tisuća turista godišnje.

- Prije pandemije imali smo 200 tisuća turista na godinu. Najviše nas posjećuju gosti iz Njemačke, Češke, UK imamo turiste i iz USA, kazao je Mateusz, vodič u rudniku Luiza.

Vodič Mateusz objašnjava dio po dio, od vađenja do prijevoza ugljena, koji se vukao kanalom.

Istu takvu priču ima Labin, koji na stavljanje u turističku funkciju svoje industrijske baštine još čeka.

- Nije pitanje da li je Labin spreman, danas smo ovdje da pokažemo i postavimo pitanje je li Hrvatska spremna jer mislim da Labin ima nacionalnu priču, kazao je Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

Koja još uvijek nije ispričana, za razliku od Stonske, čija je solana spoj industrije i turizma.

- Čisto prirodan način, samo sunce more i vjetar. I vrlo je interesantno koliko su zainteresirani stranci, dolaze, pogledaju jedan film i to sve skupa. Oduševljeni su, kupe jedan suvenir i malo soli, kaže Svetan Pejić, vlasnik Solane Ston.

Poljaci su naši vjerni gosti, zaljubljeni u Hrvatsku, a proizvode su mogli kušati na međunarodnom sajmu turizma u gradu Zabrze gdje su našu zemlju predstavljali Labin i Ston.

- Pošto je tema sajma rudnik, imamo jedan liniju vina što smo lani izbacili za 100-tu obljetnicu Labinske republike, znači to je jedan crni cuve', koji smo opisali opet jednom labinskom cakavicom, kaže Lari Juričić, vinar i maslinar iz Labina.

U Labinu su Poljaci tek na 5. mjestu, dok su u Stonu drugi, odmah nakon Čeha.

- Zanima ih zaista naša gastronomija, dakle vole odlaziti u restorane, često im je to i pitanje, naša ugostiteljska ponuda, kaže Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin.

- Mi živimo od turizma, ovo je vrlo veliki iskorak za cijelu destinaciju, Pelješac posebno, kaže Vedran Antunica, načelnik općine Ston.

Spoj Poljske i Hrvatske pojačan je i potpisivanjem suradnje između Labina, Stona i grada Zabrze. Jedni od drugih mogu mnogo naučiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!