Lake plastične vrećice: recikliranje i zabrana

26.12.2020.

23:08

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/P.F./J.L./HRT

default error photo
Domaći proizvođači vrećica tvrde da se zabranom ugrožava 800 radnih mjesta. Stručnjaci ističu da ne treba zabraniti sve što nam stvara probleme, a u ministarstvu da ide zabrana jer se ne reciklira dovoljno.
Od prvog srpnja iduće godine u Hrvatskoj će biti zabranjena uporaba lakih plastičnih vrećica. Domaći proizvođači takvih vrećica tvrde da se tom odlukom ugrožava 800 radnih mjesta u tridesetak malih i srednjih tvrtki te upozoravaju da europskom direktivom nije zatraženo njihovo ukidanje, nego smanjenje uporabe i veći postotak recikliranja.

U vukovarskom pogonu stare odbačene folije pretvaraju se ponovno u vrećice.

- Naprimjer ova folija bi bila bačena, ona ide ponovno na recikliranje, pravimo granulat i poslije granulata ide u foliju i onda vam se prave vrećice od toga, objasnio je vlasnik obrta za izradu ambalaže od plastike Miroslav Francuzević.

Sve prema principu kružnog gospodarstva i europskih preporuka, no njihovo poslovanje zbog hrvatske odluke - bit će ugroženo.

- To bi nam značilo sigurno 30% smanjenje proizvodnje, naravno došlo bi do otpuštanja djelatnika, rekao je Francuzević.

Stručnjaci ističu da ne treba zabraniti sve što nam stvara probleme. 

- Pogledajmo naše luke, lučice, krcate su automobilskim gumama, nikome ne pada na pamet zabraniti, nego se to sanira, organizira, objasnio je Romeo Deša, bivši član Društva za plastiku.

Hrvatska je dužna u svoje zakonodavstvo ugraditi europsku direktivu o jednokratnoj plastici. No ni u jednoj zemlji ne traži se zabrana korištenja laganih plastičnih vrećica, nego smanjenje uporabe i više recikliranja.

- Možda ta zabrana i stoji, ja ne ulazim u to, ali je netko trebao napraviti bilancu i izračunati kako će to utjecati na okoliš, koliko će to utjecati na ekonomiju na naš svakodnevni život i onda možda netko ima nekog džokera u rukavu, nešto novo, smatra stručnjak za otpad Viktor Simončić. 

Gospodarska komora predlaže da se na reciklirane vrećice stavi znak HGK koji bi potrošačima bio signal da je riječ o recikliranom proizvodu.

- Industrija to sama ne može napraviti, industrija želi taj otpad, sekundarnu sirovinu da je ugradi u svoj proizvod jer je to na kraju jeftinija opcija, rekla je Gordana Pehnec Pavlović, HGK, Udruženje industrije plastike i gume.

No iz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poručuju: Trenutačne stope recikliranja laganih plastičnih vrećica vrlo su niske te zbog niza praktičnih poteškoća i neisplativosti odvojenog sakupljanja i visokih troškova prijevoza zbog male mase, teško je očekivati da bi u bliskoj budućnosti dosegnule značajnu razinu, stoji u priopćenju.

Proizvođači upozoravaju da bi zabrana ugrozila proizvodnju plastičnih vrećica u Hrvatskoj te pogodovala uvozu alternativnih proizvoda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!