17:59 / 12.09.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/D.M./HRT

Lakše od ideje do realizacije

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu je održana konferencija Poduzetnički mindset pod motom "Učinimo poduzetnike liderima društva". Okupila je poznata hrvatska poduzetnička imena.
U Zagrebu je održana konferencija Poduzetnički mindset pod motom "Učinimo poduzetnike liderima društva". Na konferenciji su se okupila poznata hrvatska poduzetnička imena kao što su Emil Tedeschi, Mate Rimac, Ivan Mrvoš, Saša Cvjetojević i drugi.

Dug je put do realizacije poduzetničke ideje. Potrebno je uložiti trud, znanje, volju i novac. Startup-ovi sve su popularniji u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Neki su svojim primjerom pokazali da se u maloj zemlji poput naše može napraviti proizvod zanimljiv na globalnoj razini.

Program za poljoprivrednike tvrtke Agrivi, proizvod hrvatske pameti, proglašen je jednim od deset najboljih u svijetu. Poljoprivrednicima pomaže planirati sjetvu, kako i kada tretirati protiv štetnika ili kada planirati prodaju uroda. Upotrebljavaju ga u 150 zemalja.

- Najveći izazov je kako iz male Hrvatske doći globalno. Mi nemamo dovoljno veliko tržište samo po sebi da možemo napraviti nekakvu prvu osnovu kod nas, pa se onda skalirati. Morali smo odmah izlaziti na vanjska tržišta i to je najveći izazov, kaže Matija Žulj, osnivač tvrtke Agrivi.

I nisu Hrvatsku pokrenule smo inovativna računalna rješenja, tu su i pametne klupe. Ivanu Mrvošu tek su 24 godine, a solarna klupa koja puni i mobitel već je zavladala svijetom.

No uspjeh ne dolazi preko noći. Potrebne su, kažu nam, godine predanog rada. Doći do kapitala prije 10 godina i danas je sasvim drugačije. U Hrvatskoj danas ima nekoliko venture capital fondova, kojih nije bilo prije nekoliko godina. Mate Rimac kaže kako danas, svatko s dobrom i dobro razrađenom idejom, može tu ideju provesti u realizaciju i doži do kapitala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!