15:27 / 25.12.2019.

Autor: Dragan Nikolić/T.V./IMS/HRT

Laponska turistička priča

-

-

Foto: - / -

Rovaniemi se brendirao kao službeni grad Djeda Mraza. Točno na sjevernoj polarnici, 8 kilometara od njegova središta, smješteno je selo Joulupukkija, kako ga zovu Finci. Ovdje najpopularniji djedica na svijetu 365 dana u godini prima brojne goste.
Prošle godine u Laponiji, na sjeveru Finske, imali su tri milijuna noćenja, u ovoj očekuju još bolje brojke. Više od polovice gostiju su stranci. Uglavnom je riječ o obiteljima s djecom, ali dosta je i millenialsa. Zašto pola milijuna turista godišnje hrli na krajnji europski sjever, osobito u vrijeme uoči Božića, u priči Dragana Nikolića iz Rovaniemija.

U kompleksu smještenom daleko od gradske vreve nude noćenje u moderno opremljenim igluima sa staklenim krovom i pokretnim krevetima, kako bi turisti što komotnije noću uživali u polarnoj svjetlosti. Grijano krovno staklo neće iglu hladiti, a ravnomjerno raspoređena toplina na njemu otapa snijeg i led i omogućava nesmetan pogled u nebo.

- Angažirali smo osobu koja noću isključivo promatra nebo. Kad se na njemu pojavi polarna svjetlost, aktivirat će se sustav za uzbunjivanje u igluima. Tada gosti mogu otvoriti oči i iz kreveta promatrati jednu od najfascinantnijih prirodnih pojava. Cijena za takvo što ovisi o razdoblju godine. U visokoj sezoni cijena iglua za jednu noć, ovisno o broju kreveta, stoji između 500 i 900 eura, kaže Ville Haavikko, vlasnik Arktičkog snježnog hotela i ostakljenih iglua.Dio ponude je i Snježni hotel, gradi se svake zime iznova. Od milijuna kubika snijega i leda nastaju ledeni restoran za 200 ljudi, ledeni bar za njih stotinu, čak i ledena kapelica. U hotelu, u kojemu se temperatura drži između 0 i -5 Celzijevih stupnjeva, turisti spavaju u krevetima čiji su okviri od ledenih blokova. Domaćini im noću podijele vreće za spavanje i tople sobove kože.

- Spavanje u Ledenom hotelu iskustvo je koje doživite jednom u životu, to je mala avantura. Većina gostiju provede u njemu samo jednu noć. Kao i s bungie jumpingom, nema potrebe da to učinite dvaput. Cijena noćenja kreće se između 260 do 360 eura, rekao je Haavikko.

Filozofiju finskog načina života, duboko isprepletenu s prirodom, pokušava dokučiti i sve brojnija vojska turista s Dalekoga istoka. Uživaju i u snježnoj sauni, koja je sva od leda. Sat vremena u njoj platit će 45 eura.

- Najveći broj turista dolazi iz Kine, tijekom cijele godine. Iznenađujuće, na drugom mjestu su Izraelci. Slijede Britanci, Nijemci, Francuzi… Ali Rovaniemi je globalno prepoznat, velik je interes trenutačno i u SAD-u i Australiji, ističe Sanna Karkkainen, direktorica Turističke zajednice Rovaniemija.Rovaniemi se brendirao kao službeni grad Djeda Mraza. Točno na sjevernoj polarnici, 8 kilometara od njegova središta, smješteno je selo Joulupukkija, kako ga zovu Finci. Ovdje najpopularniji djedica na svijetu 365 dana u godini prima brojne goste, fotografija s njime stoji - 50 eura.

- Brendiranje je sve. Duh Djeda Mraza, ali i naglasak na jedinstvenoj prirodi, možete osjetiti na svakom koraku u gradu. Marketinšku tvrtku koja promovira destinaciju, a kojoj sam ja na čelu, posjeduje 220 dioničara. Riječ je o kombinaciji ovdašnjeg javnog i privatnog sektora, u upravom odboru tvrtke nikad nema političara, objašnjava  Karkkainen.

Još prije 20 godina tadašnji je gradonačelnik predložio da se i gradsko podzemno sklonište pretvori u tematski park Djeda Mraza, kako bi se pokrili troškovi njegova održavanja. Ideja je pala na plodno tlo. Prije deset godina park je prešao u ruke privatnog poduzetnika. Novac se danas zgrće na brendu Djeda Mraza, ali i na magičnom narativu o Laponiji, kroz sva četiri godišnja doba.

- Ovdje je stres gotovo nepoznanica. Rovaniemi je najveći europski grad iz kojega za samo deset minuta možete biti u šumi, na pecanju, na planinarenju, u branju bobičastog voća... Zapravo živite unutar parka prirode, kaže Ilkka Lankinen, vlasnik Parka Djeda Mraza.U Rovaniemi dnevno slijeće devet aviona. Odnedavno imaju i izravnu aviovezu s Istanbulom, triput tjedno. Gotovo svaki turist na popisu onoga što mora napraviti ima i vožnju s haskijima. Za 2 kilometra u psećim saonicama odrasli plaćaju 30 eura, djeca 15. Jer doživljaj finskog Arktika u konačnici ipak nije jeftin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!