13:49 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Laslo: Manjkavosti novog zakona o poljoprivrednom zemljištu

-

-

Foto: - / -

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva "Život" smatra kako je prijedlog zakona, kao i dosadašnji, prilagođen i načinjen za pojedince, a ne za OPG-ove.
Udruga OPG-ova 'Život' ocijenila je kako je prijedlog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i dosadašnji, prilagođen i načinjen za pojedince, a ne za OPG-ove, te da će, ako se ne prihvate prijedlozi udruge, upropastiti selo, posebice u istočnoj Slavoniji. Predsjednik Udruge Antun Laslo kazao je na konferenciji za novinare u Osijeku kako "Život" traži reviziju dosadašnjih korisnika i ugovora te usklađivanje prava dosadašnjih korisnika i ugovora po novome zakonu.

Traže da se usklade cijene najma (jer OPG-ovi plaćaju znatno više od trgovačkih društava) te da se bolje zaštie dosadašnji korisnici koji obrađuju do 100 hektara. Traže raskid ugovora sa svima koji su dobili zemlju po programu gospodarenja i bavljenja stočarstvom, a nisu ispunili uvjete. Laslo je kazao kako treba produžiti rok zakupa na 30 do 40 godina, jer je rok od 25 godina prekratak za trajne nasade te zatražio utvrđivanje stanja u Hrvatskim šumama. Također inzistira da se što više zemlje proda OPG-ima i poljoprivrednim obrtima, jer je preostalo samo dvije godine moratorija, pa je poljoprivrednike strah da će zemlju kupovati stranci.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić upozorio je kako se zakonskim prijedlogom, pri određivanju prioriteta za davanje u zakup ili prodaju zemljišta, po prvi puta izjednačuju fizičke osobe, OPG-i te pravne osobe, što do sada nije bilo. Ocijenio je kako zakon mora biti prilagođen OPG-ima te da prednost moraju imati dosadašnji posjednici te da se HPK pribojava da bi prijedlogom zakona OPG-ovi mogli izgubiti zemlju koju sada obrađuju.

Tolušić: Fokus i cilj je jačanje OPG-ova

Prema prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu, lokalne će jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju zemljišta, a u postupak kontrole uključen je DORH. Zakon primarno daje prednost pri raspodjeli poljoprivrednog zemljišta OPG-ovima te mikro i malim poduzećima", naglasio je ministar. Ponovo se uvodi pravilo domicilnosti - zemlja se raspodjeljuje poljoprivrednicima s lokalnog područja. Državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako je korisnik bio dobar gospodar. Prioritet imaju stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici. Zakonski prijedlog pozdravila je Hrvatska udruga poljoprivrednika ističući da će prednost pri dodjeli zemlje imati OPG-ovi, mladi poljoprivrednici i stočari koji nemaju dovoljno zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!