17:40 / 06.06.2021.

Autor: Vicko Dragojević/Plodovi zemlje/E.L.S./HRT

Lastovska priča o motaru i divljem ulju

Motar i kapare s Lastova

Motar i kapare s Lastova

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Naš najudaljeniji naseljeni otok Lastovo prepun je prirodnih bogatstava, raznim voćem i povrćem, raznim biljkama dosad većinom - neiskorištenih. Sve je to promijenila obitelj Krnčević. Prije 15-ak godina otvorila je OPG i strpljivo započela s proizvodnjom autohtonih lastovskih proizvoda. Njihov motar ili kapare razgrabe se čim stignu na tržište, a njihovo ulje od divlje masline proglašeno je jednim od najboljih u svijetu.

Za ubrati pravi motar, Darinka i Milivoj Krnčević obilaze osamljene lastovske stijene i škrape. Godišnje motara naberu od 50 do 80 kilograma, odnosno prema narudžbama.

- On je samonikao i raste gdje ga more može oplakivati, ali da nije u moru, on ne može živjeti u moru, ali mora živjeti u blizini mora. A mora se brati gdje je čisto, ne u lukama ili negdje gdje ima puno ljudi, puno kuća – objašnjava Darinka Krnčević, vlasnica OPG-a "Prijatelj Lastova".

Prebogat jodom i vitaminom D, motar je jako zdrav, posebno za one koji imaju problema sa štitnjačom. Kada se prvi put pojavio na tržištu, ljudi su bili iznenađeni.

- Pozvali su me u emisiju "Dobro jutro Hrvatska" i ja sam, u biti, prva u Hrvatskoj koja ga je deklariranog stavila u bocu. Do tada, ja ne znam jesu li koji kuhari to spremali u restoranima, ali znam da su mi rekli da sam prva koja ga je stavila u bocu kao deklarirani proizvod – kaže Darinka.

I dok je motar brzo oduševio kupce u Hrvatskoj, ulje od mastrinke, autohtone divlje masline, oduševio je svjetske stručnjake. Uz jako visok postotak fenola, ulje divlje masline donosilo je isključivo zlatne nagrade.

- U Grčkoj, u svjetskom centru za kontrolu ulja sam dobila potvrdu i priznanje kao zdravo ulje, a na našim natjecanjima sam bila na Noćnjaku i Intradi, i jedno i drugo su mi ocijenili veliku kakvoću ulja i dobila sam zlatne medalje – ponosna je Darinka Krnčević.

Grci su joj preporučili da litra ovog ulja prodaje između 100 i 150 eura, nikako ispod te cijene. I dok iznos sugerira veliku zaradu, istina je drugačija. Plod mastrinke je jako sitan, puno manji od onoga obične masline. Darinka i Milivoj, nakon tjedna branja, godišnje uspijevaju skupiti tek oko 10 -12 litara ulja.

Za prave, lastovske kapare zadužen je Milivoj. Kapare rastu gotovo na kućnom pragu - na zidovima starih kuća, što podrazumijeva redovitu berbu i, često, penjanje do samoga krova.

- Beremo ih iz zida, zato što ih ima najviše na ovim starim zidovima od kuća. Oni imaju fuge od vapnenca pa kapare najviše žive u tome. Kao da ih to hrani. Sve dok ti bereš, davaju nove plodove. Ako prestaneš brati - za par dana je cvijet i zaboravi – objašnjava Milivoj Krnčević, vlasnik OPG-a "Prijatelj Lastova".

Priroda je bila blagonaklona prema Lastovu, sve kulture koje imamo i na drugim otocima, ovdje rastu nekako bogatije i uspješnije. Ali, s druge strane, život na Lastovu je jako težak: neizmjerno ste udaljeni od kopna, a ljudi je jako malo. Obitelj Krnčević svoju sreću je našla u Zagrebu, gdje doslovno obožavaju sve njihove proizvode. Koliko donesu u Zagreb, toliko odmah prodaju.

- Ljudi me zovu, kad ćemo doći, a kad im rečem da imamo uskršnji ili božićni sajam, tada stvarno se odazovu u velikom broju. S obzirom na to da je prošla godina bila korona, nismo imali sajmove, onda ljudi koji upotrebljavaju u svakodnevnoj ishrani moje proizvode, zovu me i ja poštom šaljem – otkriva Darinka.

I dok je tako, bit će i motara i kapara, i svega što Lastovo svakome nudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!