10:29 / 23.02.2018.

Autor: D.M./HRT

Laušić: Ramljakova ostavka oslabila autoritet Martine Dalić

-

-

Foto: - / -

O stanju u Agrokoru nakon ostavke povjerenika Ante Ramljaka razgovarali smo u Studiju 4 s novinarom Slobodne Dalmacije i Jutarnjrg lista Frenkijem Laušićem.
I dalje se ne zna tko će naslijediti izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka koji je podnio neopozivu ostavku, ali će tu dužnost obavljati - do imenovanja nove izvanredne uprave. Ramljakova ostavka potencijalno može biti opasna za stabilizacijski proces u Agrokoru i postizanje nagodbe, posebno ako kreditori koji su ušli u tvrtku  preko roll up kredita povećavaju kamate na iznos od milijardu eura na što imaju pravo.

O stanju u Agrokoru nakon ostavke povjerenika Ante Ramljaka razgovarali smo u Studiju 4 s novinarom Slobodne Dalmacije i Jutarnjrg lista Frenkijem Laušićem. "Naravno da je ostavka izvanrednog povjerenika - drama, ali treba smiriti situaciju", kazao je. Ono što je došlo do novinara jest da će "vjerovnici tražiti formalni sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i potporedsjednicom Vlade Martinom Dalić. Navodno je taj sastanak dogovoren za ponedjeljak. Vjerovnici ne žele da procesi krenu od početka i smatraju da bi i oni trebali odobriti izbor novog povjerenika", kazao je Laušić. I većina njih nije za aktiviranje klauzule iz roll-upa o povećanju kamata. "Nagodba koju je predlagao Ramljak išla je na ruku dobavljačima - koji bi se njome naplatili i do 70 posto. Sad bi se moglo dogoditi da svi opet zauzmu jake početne stavove - i da se opet dođe do kompromisa", smatra Laušić.

"Ramljakovom ostavkom, koju su priželjkivali i neki u HDZ-u - znatno je oslabljena pozicija i autoritet Martine Dalić u Vladi. Čim je oslabio nju, premijer je oslabio i sebe. U HDZ-u će vjerojatno biti dovoljno mudri pa neće pritiskati svog premijera i predsjednika stranke da ruši potpredsjednicu Vlade", smatra Laušić. Ako bude rekonstrukcije Vlade, ona bi se trebala dogoditi nakon što se u Agrokoru postigne nagodba. S druge strane, dodaje Laušić - "oporbi ne bi bilo pametno da krene rušiti Vladu bez dovoljno ruku u Saboru i doživi još jedan 'pucanj u prazno'".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!