20:46 / 20.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Laušić: Tragedija je što polako ostajemo bez brodogradilišta

-

-

Foto: - / -

Da se mene pita - ja bih za direktora stavio generala HV-a ili admirala HRM-a i uveo bih u poduzeću vojnu disciplinu, izjavio je Ratko Bošković.
Na sastanku vladajuće koalicije glavna tema - sudbina Uljanika. Koalicijskim partnerima, među kojima je većina za stečaj brodogradilišta, podastrti su konkretni brojevi - iako izračun još nije konačan, stečaj Uljanika porezne bi obveznike stajao gotovo upola manje nego restrukturiranje tog brodogradilišta. Do konačne odluke vladajući su uzeli "time-out" od nekoliko dana.

Vladajuća koalicija i dalje bez odluke o Uljaniku


Ekonomski novinar Ratko Bošković smatra da dilema stečaj ili restrukturiranje je potpuno pogrešna. Država, kaže, treba učiniti i jedno i drugo.

- Postojeća poduzeća - Uljanikova i Treći maj treba staviti u stečaj i istovremeno bez ikakvog troška nastaviti gradnju brodova s postojećim resursima koji su svi u vlasništvu države. Pritom treba uzeti ljude koje su potrebni za početak proizvodnje, ostale privremeno staviti na burzu rada i pozivati ih i zapošljavati kako budu trebali. I tako nakon 1., 2. i 3. broda krenuti s narudžbama novih brodova i tražiti eventualne partnere za dokapitalizaciju - objasnio je Bošković u emisiji Tema dana.

- To je stečaj s restrukturiranjem, kaže Frenki Laušić, novinar Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije i naglašava da je to normalno ponašanje u poslovnom svijetu, koje i sam zagovara.

- Ali ne da država preuzima glavnu ulogu, nego da eventualno sufinancira izgradnju jaružala ili da ga prepusti kupcu pa da ga on radi negdje drugdje ili da dovrši još 2-3 broda i smanji sebi jamstva. Za sve ostalo se treba naći strateškog partnera i ako će on kupiti brodogradilište 3. maj ili Uljanik u stečaju, neka kupi, ako se ne nađe u dogledno vrijeme kupac, onda treba ići u likvidaciju.

Bošković naglašava da stečaj s preustrojem u pravnom smislu ne postoji, postoji samo stečaj - imovina se rasprodaje i s onim što se dobije - plaća se vjerovnicima. U tom slučaju to bi državu stajalo 500 milijuna eura i to su jamstva koja država mora platiti dok bi oni neosigurani vjerovnici loše prošli, kaže.

Napominje da je ukupno država za Uljanik dala 4 milijarda i dvjesto milijuna kuna bez kamata i dodatnih troškova i sada dok brodogradilište postoji a ne radi, troškovi se samo gomilaju i to ide bez kraj...

- Zapravo i prema vjerovnicima je pošteno ta poduzeća staviti u stečaj i to treba država kao većinski vlasnik učiniti, nema tu druge. No, važno je da napravi ono što su i druge države već učinile - poduzeće su stavili u stečaj a djelatnost pod nekom drugom egidom - naglasio je Bošković.

- Da se mene pita - ja bih za direktora stavio generala HV-a ili admirala HRM-a i uveo bih u poduzeću vojnu disciplinu - tako da ne bude krađa, zakašnjenja, malverzacija i zloupotreba. Tako su ta brodogradilišta u nekoliko navrata u povijesti i nastala - kazao je.

Frenki Laušić je komentirao ankete koje pokazuju da građani ne odobravaju daljnje financiranje brodogradnje iz proračuna.

Kaže da to i nije čudo jer 30 godina na različite loše načine saniramo različite industrije, a na brodogradnju smo u zadnjih 28 godina potrošili 34,7 milijardi kuna, a sva su nam brodogradilišta osim Brodosplita u stečajnom ili predstečajnom postupku. Čudno mu je, kaže jedino da su čak i većinom glasača Živog zida protiv daljnje sanacije brodogradilišta.

- Svi imamo empatiju prema velikoj brodogradnji, graditi sofisticirane brodove na ponos svima nama, to je jako složen proizvod, jedan od složenijih u svijetu i zbilja je tragedija što polako ostajemo bez tih brodogradilišta, zaključio je Laušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!