14:32 / 28.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Lego udružio snage radi kupnje tematskih parkova Legoland

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Uprava Merlina preporučila je dioničarima da prihvate ponudu.
Obiteljska zaklada koja upravlja danskim proizvođačem igračaka Lego u petak je objavila da je s investicijskom tvrtkom Blackstone Group i kanadskim mirovinskim fondom CPPIB ponudila šest milijardi dolara za tematske parkove Legoland. Legoland trenutačno obuhvaća osam tematskih parkova u sedam zemalja, uključujući Dansku, Njemačku, Japan, Maleziju i SAD.

Merlin Entertainments kupio je parkove - kojih je tada bilo samo četiri - 2005. godine. Trenutačno njegov portfelj obuhvaća turističke atrakcije poput muzeja voštanih figura Madame Tussauds i panoramskog kotača London Eye.

Paralelno je Kirkbi Investment, vlasnik 75 posto udjela u Legu, kupio 30-postotni udio u Merlinu. Ta je investicijska tvrtka inače u cijelosti u vlasništvu obiteljske zaklade Kirkbi A/S.

Sada su se udružili s američkim Blackstoneom i kanadskim mirovinskim fondom CPPIB u konzorcij koji je podastro ponudu za Merlin Entertainments vrijednu 4,77 milijardi funti. Kirkbi Invest bit će vlasnik 50 posto tog konzorcija.

Cilj je konzorcija pomoći Merlinu da potpuno razvije svoj potencijal, a to će se najbolje postići u privatnom vlasništvu, rekao je izvršni direktor Kirkbi Investa Soren Thorup Sorensen.

Nakon zaključenja transakcije, koje se očekuje potkraj godine, konzorcij planira isključiti Merlinove dionice iz kotacije Londonske burze.

Uprava Merlina preporučila je dioničarima da prihvate ponudu, rekao je član uprave Sir John Sunderland.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!