Lego zaključio 2022. s dvoznamenkastim rastom prihoda

07.03.2023.

12:47

Autor: Hina/HRT/A.S.

Lego

Lego

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Danski proizvođač igračaka Lego  je izvijestio o dvoznamenkastom rastu prihoda u 2022. godini zahvaljujući otvaranju novih trgovina u Kini i snažnoj potražnji u zapadnoj Europi i u obje Amerike.

Prihod mu je u prošloj godini tako uvećan 17 posto, na 64,6 milijardi danskih kruna (9,25 milijardi dolara).

Operativna dobit iznosila je 17,9 milijardi kruna i bila je veća za pet posto nego u 2021. kada je skočila 32 posto.

Među najpopularnijim su proizvodima u 2022. bili Lego Star Wars i Harry Potter setovi za gradnju te asortiman City i Technic.

U rujnu Lego je podigao cijene nekih proizvoda, ali manje no što su mu porasli ulazi troškovi, naglasio je za Reuters izvršni direktor Niels Christiansen, dodavši da im je snažan rast prodaje pomogao kompenzirati dodatne troškove prijevoza, energije i sirovina.

- Trenutno ne planiramo podizati cijene, dodao je Christiansen, istaknuvši da je optimističan budući da se troškovi prijevoza i sirovina smanjuju.

- Imamo stvarno dobar zamah i mislim da će se nastaviti i u 2023., rekao je, dodavši ipak da bi se nakon nekoliko izvanrednih godina mogli vratiti normalnijem rastu.

Obiteljska tvrtka poznata po šarenim plastičnim kockama lani je otvorila 155 novih trgovina, čime je ukupan broj Lego trgovina u svijetu premašio 900.

U ovoj godini Lego planira otvoriti još 145 trgovina, većinom u Kini, a Christiansen je u intervjuu rekao da očekuje da će mu otvaranje novih trgovina pomoći da poveća prodaju za visok jednoznamenkasti postotak.

Danska tvrtka zapošljava više od 27.000 ljudi diljem svijeta, a prodaja joj je snažno rasla i za vrijeme pandemije i nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida.

U sklopu strategije približavanja proizvodnje ključnim tržištima, Lego planira pustiti u pogon nove tvornice u Vijetnamu 2024. i u američkoj saveznoj državi Virginiji 2025. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!