23:02 / 07.05.2018.

Autor: Hina/HRT

Lex Agrokor je u skladu s Ustavom - reakcije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ustavni sud je objavio da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao lex Agrokor, u skladu s Ustavom.
Obrazlažući u utorak objavljenu odluku da je tzv. lex Agrokor u skladu s Ustavom, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović zaključio je da je Vlada u konkretnom slučaju bila obvezna intervenirati, jer bi u suprotnom povrijedila ustavne odredbe koje Hrvatsku opisuju kao socijalnu državu.

"Vlada bi neustavno postupila da nije intervenirala. Ovdje je obveza Vlade bila intervenirati u skladu s Ustavom koji propisuje da je Hrvatska socijalna država", zaključio je Šeparović detaljno pojašnjavajući odluku o Zakonu.Ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijega kao lex Agrokor, zatražilo je ukupno 12 predlagatelja. No, Ustavni sud većinom glasova njihove je prijedloge odbio i u potpunosti uvažio pribavljenih pet očitovanja Vlade, kao i stručno mišljenje katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.Osnovni prigovori na lex Agrokor po Šeparovićevim se riječima mogu svrstati u dvije skupine - jedni su osporavali formalnu, a drugi materijalnu ustavnost. Među ostalim, ustavni su suci zaključili da je unatoč preporuci da se zakoni čim rjeđe donose po hitnoj proceduri u ovom slučaju bila opravdana hitnost donošenja zakona. Također, jedan od prigovora osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića da zakon nije donesen dvotrećinskom većinom saborskih glasova nije razmatran jer je po Šeparovićevim riječima bio irelevantan.

Ustavni sud je ocijenio da Zakon ima legitimni cilj - "zaštitu održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se spriječile negativne posljedice na ukupnu gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost Republike Hrvatske koje bi mogle proizaći iz naglog diskontinuiteta i/ili prestanka poslovanja takvih društava".

Dodao je i da je Ustavni sud neosnovanima ocijenio i tvrdnje nekih predlagatelja da zakon nedovoljno štiti prava i interese pojedinih vjerovnika i da ih stavlja u neravnopravni položaj. Predsjednik Ustavnog suda je kazao i da nije sporno što je zakon donesen samo zbog Agrokora, jer se radilo o izvanrednoj situaciji koja je tražila izvanredne mjere. Na novinarsko pitanje Šeparović je kazao i da se problemi Agrokora ne bi mogli riješiti kroz redovni stečajni postupak, jer je utvrđeno da oni, između ostaloga, traju predugo.

Jelušić: SDP poštuje odluku Ustavnog suda, iako se s njom ne slaže

"Današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje da je, prvo prijedlog Vlade, a onda potvrda tog zakona u Hrvatskom saboru, bila ispravna odluka i nadam se da će u daljnjem procesu rješavanja te velike krize koja je bila zahvatila Agrokor sve ići dobro i da ćemo vrlo skoro vidjeti uspješan nastavak rada koncerna Agrokor i, naravno, kvalitetan razvoj svih onih dobavljača koji s njime rade", izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže kako je sad svima jasno da su prigovori bili neosnovani. "Vjerujem da će on završiti upravo s ovim ciljevima za koje je donijet, da će vjerovnici sklopiti nagodbu u zakonskom roku i da ćemo sačuvati radna mjesta. Nadajamo se da ćemo vrlo skoro vidjeti uspješan nastavak rada koncerna Agrokor i kvalitetan razvoj svih dobavljača koji s njime rade", kazao je. 


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je Vlada kad je upućivala zakon u Sabor "vrlo jasno kazala kako smatra da je zakon u skladu s Ustavom, da štiti slobodu poduzetništva. Odluka Ustavnog suda za Božinovića nije neočekivana.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!