17:01 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Libija nudi suradnju hrvatskim tvrtkama - i starim i novim

Tripoli

Tripoli

Foto: - / -

Gospodarske komore Hrvatske i Libije u Zagrebu su potpisale sporazum kojim se želi potaknuti suradnja libijskih gospodarstvenika s hrvatskim tvrtkama.
Gospodarske komore Hrvatske i Libije u Zagrebu su potpisale sporazum kojim se želi potaknuti suradnja libijskih gospodarstvenika s hrvatskim tvrtkama koje su se prije sedam godina povukle s toga nesigurnog tržišta. Cilj je ojačati i trgovinske odnose s tom zemljom iz koje uvozimo naftu, a u nju izvozimo živu stoku, plinske turbine, cement i pekarske proizvode. 

Iz Libije su se zbog političke nestabilnosti povukle brojne hrvatske tvrtke koje su dugi niz godina poslovale u toj zemlji, pri čemu su neke tamo ostavile svoju opremu. Među njima je i primjerice Geofizika, koja se navodno sprema za povratak u Libiju, a forum je i organiziran upravo s ciljem otvaranja novih prilika za gospodarsku suradnju dvije zemlje. Po najnovijim podacima DZS-a o robnoj razmjeni, u jedanaest mjeseci prošle godine hrvatski izvoz u Libiju iznosio je 2,9 milijuna eura, što je 62 posto manje nego u istom razdoblju 2016. godine, dok je uvoz iz Libije u Hrvatsku iznosio 116,7 milijune eura, što je rast od gotovo 50 posto.

Libija poziva hrvatske tvrtke, kako nove tako i one koje su već imale ugovore u toj zemlji, da se vrate i dovrše ugovore, čime dobivaju i određeni prioritet za buduće poslove na tom tržištu sada kada se stanje u Libiji stabilizira, poručio je Rashed S. A. Abughuf iz libijskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Dodao je da je situacija u Libiji sada stabilnija, s dobrim stanjem sigurnosti te najavio da će Veleposlanstvo pomoći u olakšavanju procedura za izdavanje viza za tu zemlju.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je zanimanje prehrambene, drvne i naftne industrije te sektora elektroenergetike, geoseizmičkih istraživanja, informatike, graditeljstva i farmacije, iz kojih se u HGK na forumu i okupilo najviše domaćih i libijskih tvrtki, ukupno 50-ak s obje strane. Predsjednik HGK je u sklopu foruma s predsjednikom Glavne libijske unije komora Mohamedom Raiedom potpisao i Memorandum o razumijevanju te dvije institucija.

Mohamed Raied je naglasio libijsku želju za osnivanjem zajedničke komora Libije i Hrvatske, dodavši da "hrvatske tvrtke poznajemo u Libiji otkako smo bili djeca, obavile su puno poslova kod nas i računamo na Hrvatsku kao prijateljsku zemlju da nam pomaže". Naznačio je i da "Libija predstavlja vrata Afrike", veliko tržište na kojemu već rade brojne strane velike tvrtke, među kojima i Siemens na poslovima vrijednim milijarde dolara.

Zanimanje za suradnjom s libijskim tvrtkama među hrvatskim tvrtkama na forumu su iskazali i mladi Riječani Igor Dudić i Ozren Burić, vlasnici softverske tvrtke Bid.hr, koji žele širiti poslove na afrička i arapska tržišta u razvoju te da imaju rješenja uz ostalo za e-government i poreznu upravu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!