Ličko-senjska županija priprema gradove, općine i ustanove na uvođenje eura

05.09.2022.

18:09

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac/Igor Kralj / PIXSELL

Ličko-senjska županija organizirala je u ponedjeljak radionicu prilagodbe na ulazak Hrvatske u eurozonu, a župan Ernest Petry najavio je uoči uvođenja eura mogućnost podizanja plaća zaposlenicima iz svih korisničkih ustanova i poduzeća koje se oslanjaju na županijski proračun.

Petry je izrazio zadovoljstvo što će Hrvatska od 1. siječnja 2023. i monetarno postati punopravna članica eurozone dodavši kako predstavnici općina i gradova mogu od stručnjaka Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva na radionici dobiti odgovore na svoja pitanja kako bi svi bili spremni za novu valutu.

- Pred Hrvatskom je pun proces ulaska u monetarnu uniju i period prilagodbe. Zahvaljujem se na pomoći ministarstvima, s njima i inače imamo odličnu suradnju te dobivamo snažnu podršku, rekao je župan.

Iako mu je žao što će kuna nestati, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević naglasio je da se zalaže za uvođenje eura. Poručio je da je Lika "jedina zelena pustinja u Europi", kao i da se sa samo 35 tisuća stanovnika ne može kontrolirati prostor najveće županije te da se bez decentralizacije financija na lokalnoj razini ne može financirati niti jedan jedini projekt.

- Odgovornost ministarstava je da se uz stratešku proizvodnju revitalizira taj kraj, kazao je Starčević.

U stručnom dijelu konferencije predstavljena su pravila vezane uz zamjenu kune u euro, a odgovore na sve dileme dali su čelnicima gradova i općina glavna državna rizničarka Danijela Svetić, ravnateljicu Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ana Zorić, načelnica Sektora za analizu i potrošnju Hana Zoričić, te u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Lucija Sušić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!