Lider invest: BAT-u i NutriS-u nagrade za najbolju veliku investiciju

19.10.2022.

14:23

Autor: Hina/HRT

Dodjele nagrada Lider investa

Dodjele nagrada Lider investa

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Tvrtke BAT i NutriS dobitnice su nagrade "100 posto Lider invest 2022." u kategoriji najboljih velikih proizvodnih investicija.

Nagrade su dodijeljene u srijedu na svečanosti "Lider invest - izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj", u organizaciji poslovnog tjednika Lider.

Investicijom vrijednom ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije u tvornici u Kanfanaru BAT je osigurao nagradu 100 posto Lider invest u kategoriji velikih investicija. U izobrazbu djelatnika za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda uložio je više od devet milijuna kuna, zaposlio gotovo sedamdeset ljudi, a otvara i dodatna radna mjesta. Kanfanar je jedna od četiri tvornice u Europi u kojoj zaposlenici rade na proizvodnji proizvoda takvog tipa.

Tvrtka NutriS je u prvu europsku hibridnu tvornicu za proizvodnju izolata proteina, škroba i vlakana uložila više od 220 milijuna kuna. Njezina je misija pozicionirati Hrvatsku kao jednog od ključnih igrača prehrambene industrije na biljnoj bazi, na temeljima nutritivne, inovativne i održive platforme. Već u prvoj godini rada NutriS je uspostavio suradnju s 250 poljoprivrednika, s ambicijom da do 2025. mrežu proširi na tisuću OPG-ova.

Tvrtka Hartman papirna ambalaža osvojila je nagradu za najbolju srednju proizvodnu investiciju. Riječ je o projektu povećanja proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj koji uključuje kupnju zgrade i postavljanje dviju novih proizvodnih linija za proizvodnju podložaka za jaja s prešama. Povećanjem proizvodnoga kapaciteta ulaže se i u proširenje te osuvremenjivanje prostora tiskare. Ukupan je iznos ulaganja 98,5 milijuna kuna.

Nagrade za male investicije dodijeljene su tvrtkama Applied Ceramics i Amplifico.

U sklopu trećeg investicijskog ciklusa ukupno vrijednoga 2,5 milijuna eura tvrtka Applied Ceramics je provela projekt "Proširenje kapaciteta proizvodnje industrijskog safira", vrijednoga sedam milijuna kuna. Applied Ceramics uložio je u prilagodbu, proširenje i opremanje proizvodnih hala te kupnju novih proizvodnih jedinica za proizvodnju industrijskoga safira kojom se kapacitet proizvodnje safira uvećao za 400 posto. Cjelokupna proizvodnja industrijskog safira namijenjena je izvozu.

Tvrtka Amplifico investirala je u proizvodnu liniju za pametne parking proizvode Parklio. Ta tvrtka u Hrvatskoj stvara proizvode koji se prodaju u više od 45 zemalja svijeta.

Dodijeljena i priznanja

Priznanje Export Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela izvozu dobila je tvrtka Ferro - Preis, a Employee Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju tvrtka EMPWR.

Dobitnik priznanja ECO Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša je kompanija Ericsson Nikola Tesla.

Posebna nagrada stručnog žirija - nagrada Slavko Krajcar za tehnološke inovacije pripala je tvrtkama S+B Systemtechnik i CNC Metal. 

Glavni urednik Lidera Mišo Šajatović je istaknuo kako je projekt Lider invest nastao "iz inata jer se u Hrvatskoj nažalost godinama u drugi red guraju oni koji su u industriji, proizvodnji, izvozu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!