Lika puna turista, ali stanovnika je sve manje

24.01.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/IMS/HRT

Lika vikendom puna

Lika vikendom puna

Foto: Dnevnik / HRT

Lička hladnoća nije zapreka mnogobrojnim posjetiteljima Plitvičkih jezera. Gotovo su svi kapaciteti vikendom popunjeni. Slapove, koji se još nisu zaledili, posjećuje velik broj domaćih gostiju. Iako se od turizma mahom dobro živi u tom kraju, nažalost, prema posljednjem popisu stanovništva, i on je - čini se - osuđen na izumiranje.

Vrlo je živo zimi na donjim jezerima koja su otvorena za posjetitelje tijekom cijele godine. A i cijene ulaznica u ovom su razdoblju najniže.

- Što se tiče cijena ja mislim da je u redu, da je jednako kao u Zagrebu, jedino tu na Plitvicama su cijene malo veće nego inače, rekla je Ana iz Vukovara.

Ana i Nikola provest će vikend u Lici i proslaviti ovdje Anin rođendan. Smještaj se vikendima traži po cijeloj Lici, a onda se istražuju njezine ljepote i sadržaji. Nekima je Lika mamac i za jednodnevni izlet. Dok turizam doživljava renesansu u Lici i od njega mnogi imaju dodatni prihod, nažalost i ona najperspektivnija sela u plitvičkom okružju ostaju bez ljudi.

Osamdesetogodišnji Zlatko Špoljarić iz Korane rekao jed da se brine o narodnom mlinu u selu u koji okolni mještani dolaze mljeti svoj kukuruz. Mladih nema, a motike se nitko ne prima.

- Manje se sije, manje se radi, ništa se nema, tko prima goste taj nešto ima, tko ne prima, nema ništa, govori.

Općina Plitvička Jezera posljednjim popisom stanovništva izgubila je njih više od 15%. Ličke prirodne ljepote neće biti dovoljne kako bi se ponovno oživila sela i razvilo gospodarstvo, poručuje nam Zlatko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!