Lisjak o nautičarima: Najave za ovu sezonu su fantastične

16.04.2022.

19:59

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT

Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri HGK

Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri HGK

Foto: Dnevnik / HRT

Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u središnjem Dnevniku HTV-a je, među ostalim, govorio o predstojećoj sezoni, rezultatima kojima se nadaju.

Nautički turizam je i tijekom pandemije ostvarivao dobre rezultate i oporavljao se brže nego neke druge turističke grane. Najave za ovu sezonu su, kaže, fantastične.

- Kako smo bili optimisti tijekom same pandemije, nastavili smo biti i sada. Imali smo malo problema s ratom u Ukrajini, odakle su nam u predsezoni dolazili gosti, međutim najave su odlične, rezervacije su u tijeku i nadamo se da ćemo ostvariti vrlo, vrlo dobru, ako ne i najbolju sezonu otkako nas je zadesila pandemija, rekao je.

Lisjak dodaje da se 2019. uzima kao nekakav parametar uspješnosti turističke sezone, još nema podataka za 2021., no vjeruju da su blizu rezultatima iz 2019. 

Izostanak gostiju iz Rusije i Ukrajine 

Govorio je o tome koliko će izostanak Rusa i Ukrajinaca ove godine utjecati na promet u nautičkom turizmu. Oni su bili česti gosti, objašnjava, u predsezoni, ali i posezoni na murterskom području.

- U statistici praćenja naših klijenata i strukture naših gostiju, kod nas prevladavaju gosti iz zapadne Europe - Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Talijani, rekao je.

To neće, dodaje, previše utjecati na ukupne rezultate.

Što se može poboljšati u našim marinama? 

Nautičare se percipira kao goste dubljeg džepa. Kako bi ostajali dulje i trošili više, Lisjak kaže da im treba ponuditi cijenu za uslugu i ono što traže.

- U našim marinama je definitivno potrebno, to smo propustili posljednje 2 godine, kako je nastupila pandemija, malo smo zaustavili investicije, ostvariti bogatije sadržaje poput trgovina za klijente veće platežne moći. Naši nautičari su jedni od najboljih potrošača. Statistike govore da prosječni nautičar potroši 126 -130 € dnevno, a čarter gosti čak i više, nekih 160 -170 €, objasnio je.

Lisjak kaže kako treba sjesti i razgovarati o mogućnostima razvoja marina tako da se unutar njih dobiju dozvole i zadovolje procedure, kako bi mogli tvoriti takve sadržaje koji bi bili mamac za nove goste. Ističe da se posljednjih 10-ak godina trude definirati zakonska rješenja koja će profilirati našu budućnost. Najavljeno je za posljednji kvartal 2022. da će Zakon o pomorskom dobru staviti na stol, a to, govori, definira i te dodatne sadržaje. 

Nedostatak radne snage 

Pitanje radne snage je problematično u nizu sektora u hrvatskom gospodarstvu. Što se tiče nautičkog turizma, Lisjak kaže da ga neće ugroziti, ali će biti problema.

- Moramo shvatiti da priprema sezone počinje u 7., 8. mjesecu postojeće sezone. Hajdemo tada odustati od nekakvih godišnjih odmora i svi zajedno pokušati vidjeti što možemo već sada napraviti za iduću sezonu, kako bi doskočili tom kroničnom problemu nedostatka radne snage, rekao je.

Nisu tu samo konobari i kuhari, govori, ima i nekih specijalističkih znanja.

- Preživjet ćemo i ovu godinu, ali hajdemo pokušati napraviti nešto za iduću da više ne pričamo o ovoj temi, ako je moguće, zaključio je Lisjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!