19:47 / 02.05.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Lisjak za Dnevnik HTV-a: Nautički dio još nije zaživio

Predsjednik Udruženja marina HGK - Sean Lisjak

Predsjednik Udruženja marina HGK - Sean Lisjak

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nautički turizam odolijeva pandemijskim izazovima poslovanja. Prošle godine ostvareni su odlični rezultati, a ove se očekuju i bolji.

Predsjednik Udruženja marina HGK - Sean Lisjak gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da su prošle godine ispekli zanat kada su imali fantastičnu sezonu.

- Nautika je odradila sjajan posao. Mi smo prošle godine bili 10 posto slabiji od 2019. koja je bila odlična, rekao je. Istaknuo je da oni inzistiraju na regionalnom pristupu praćenja pojedinih regija što se tiče epidemiološke slike.

- Prošle godine imali smo prekrasan uzlet cijele sezone i onda smo pokvarili ružnim brojkama koje su bile u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ajmo to zapamtiti i idemo raditi akciju prema Europi i eminentnim tržištima da nas gledaju i razmatraju regionalno. Turizam je važan dio našeg gospodarstva, svima koristi i bilo bi dobro da ne pokvarimo tu sliku.

Kad je riječ o ovoj sezoni, rekao je da još nije velika gužva i da nautički dio nije zaživio.

- Danas sam vidio u Puli jako puno plovila koja su isplovila i mislim da će uzlet nakon prvomajskih praznika pokazati svoje.

Osvrnuo se i na cijepljenje turističkih djelatnika. Rekao je kako je odaziv u sektoru nautike dobar, te da se na ankete prijavilo 70-ak posto djelatnika koji bi se cijepili.

- U ponedjeljak imam sastanak s Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i dogovor oko akcije cijepljenja. 

Na pitanje jesu li imali otkazivanja ugovora za vezove, rekao je da nisu i da statistički pokazatelji pokazuju da su imali povećanje broja stalnih vezova, pogotovo u Istarskoj županiji. 

- Deficitaran je bio tranzitni dio - 42-43 posto slabiji, a izuzetno loš bio je čarter dio i nadamo se da se neće ponoviti. Problem je što klijenti koji dolaze traže fleksibilniji način plaćanja jer ne znaju kakva će biti situacija - došli su po jednim pravilima, a ne znaju po kojim će se vratiti kući. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!