LNG terminal: Od početka rada otpremljeno više od 4 milijarde prostornih metara plina

27.12.2022.

15:44

Autor: M.M./Hina/HRT

LNG terminal: Od početka rada otpremljeno više od 4 milijarde prostornih metara plina

LNG terminal: Od početka rada otpremljeno više od 4 milijarde prostornih metara plina

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju je od početka komercijalnog rada uplinjeno više od 6,6 milijuna kubičnih metara UPP-a te je u hrvatski transportni sustav otpremljeno više od četiri milijarde prostornih metara prirodnog plina, objavila je tvrtka LNG Hrvatska na internetskim stranicama.

Kako je objavljeno, u ovoj kao i u prošloj plinskoj godini, više od 60 posto svih količina prirodnog plina koje ulaze u transportni sustav Republike Hrvatske, ulaze preko tog terminala za UPP.

U tekućoj plinskoj godini već je pretovaren teret s osam brodova za prijevoz UPP-a te se do kraja plinske godine očekuje dolazak još 23 broda.

Prema Zakonu o tržištu plina, plinska godina počinje u 6.00 sati 1. listopada tekuće godine i traje do 6.00 sati 1. listopada iduće godine.

Sve navedeno dokazuje važnost terminala za tržište prirodnog plina u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, ističu iz LNG-a Hrvatska.

Prema podacima iz te tvrtke, sredinom prosinca je uz terminal za UPP pristao jubilarni 50. brod za prijevoz UPP-a, brod Kmarin Diamond, koji je doplovio iz SAD-a.

Komercijalni rad plutajućeg terminala za UPP počeo je u siječnju 2021. godine, kada je do njega doplovio prvi LNG tanker Tristar Ruby sa 143.000 prostornih metara UPP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!