13:35 / 24.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Lovrinović: Hrvatska narodna banka je država u državi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare zapitao je je li Hrvatska narodna banka uistinu u vlasništvu Republike Hrvatske.
Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare zapitao je je li Hrvatska narodna banka uistinu u vlasništvu Republike Hrvatske. Podsjetio je na svoj prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, koji je još prije šest mjeseci uputio u saborsku proceduri, a HNB nazvao "državom u državi".

Izvijestio je da je, kako je propisano, za svoj prijedlog trebao dobiti i mišljenje Europske središnje banke, koje je nedavno i pristiglo i u kojemu nema argumenata koji bi pobili 11 izmjena Zakona o HNB-u koje je predložio.

Jedna od važnijih izmjena, koju je predložio, jest i povećanje transparentnosti rada HNB-a na način da Državna revizija redovito provodi reviziju poslovanja HNB-a.
To je jedina institucija koju država ne nadzire, a HNB se reviziji opire rukama i nogama već dvije godine, istaknuo je Lovrinović. Da sam na mjestu guvernera, sam bih pozvao reviziju kako bih otklonio sve sumnje u netransparentno poslovanje, kazao je Lovrinović, zatraživši i obavezno glasanje u Saboru o izvješćima HNB-a.

Kazao je i da je Odbor za financije na posljednjoj sjednici raspravljao o ovom njegovom prijedlogu, a protiv njega ruku su digli i HDZ i SDP. Te dvije stranke glume suprotstavljene strane, dok iza kulisa surađuju. To je dvoje djece iste majke pa neka konačno formiraju veliku koaliciju, poručio je Lovrinović dvjema vodećim strankama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!