20:52 / 24.10.2019.

Autor: HRT

Lucić: U fokusu građevinske dozvole i e-poduzeća

-

-

Foto: - / -

Nakon lanjskog pada Hrvatska se na ljestvici Svjetske banke Doing Business vratila na 51. mjesto među 190 zemalja, koje je s identičnim rezultatom zauzimala i 2017. godine.
Nakon lanjskog pada Hrvatska se na ljestvici Svjetske banke Doing Business vratila na 51. mjesto među 190 zemalja, koje je s identičnim rezultatom zauzimala i 2017. godine. Zašto Hrvatska dvije godine nije napredovala u ukupnoj ocjeni lakoće poslovanja? Kako to da su zemlje iz regije mahom ispred, pa i Srbija i Sjeverna Makedonija? Gosti u emisiji Tema dana bili su Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i prof. dr. sc. Luka Brkić, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

Lucić ističe kako je Hrvatska napredovala za sedam mjesta na ljestvici Doing Business, Svjetske banke, te da je to rezultat sustavnog rada na izgradnji sustava.

- Sustav se ne može izgraditi preko noći, pa ni rezultat nije mogao doći preko noći. Hrvatska je poboljšala poslovno okruženje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, kaže Lučić. Brkić smatra kako ovaj napredak nije toliko značajan. To je dobro za zemlju ali ništa ne govori o fundamentima ekonomskog sustava neke zemlje.

- Iako rezultati govore da je Sjeverna Makedonija ispred nas, u svim drugim kategorijama, Sjeverna Makedonija je nerazvijenija od nas, dodaje Brkić.  Lucić ističe kako smo od zemalja u regiji, preskočili Madžarsku, Italiju i Luksemburg.

- Poboljšali smo svoj imidž i prema tim zemljama. Započeli smo s radom, ciklusom za iduću godinu. Cilj nam je poboljšati ranking Republike Hrvatske na Doing Business ljestvici u narednom periodu, kaže Lucić.

Lucić ističe kak su u fokusu dva najgora indikatora: Izdavanje građevinski dozvola, zasad 150 i indikator osnivanja poduzeća.

- Ministarstvo graditeljstva je napravilo sustav e-dozvola. Implementacija je u tijeku, po završetku implementacije, kad uredi budu u sustavu dozvola, pogotovo Grad Zagreb, koji je slučaj za ovaj Doing Business case, bit će puno lakše dobiti građevinsku dozvolu. Drugo je zadaća pokretanja poduzeća on line. Projekt "Start" uskoro kreće, gdje će ljudi on line moći osnivati tvrtke, bez papira, papirologije, tad ćemo postići značajan napredak kad se taj sustav uspostavi, objašnjava Lucić.

Brkić naglašava kako se Hrvatska odavno odlučila za visok stupanj liberalizacije i vanjsko trgovinske razmjene.

- Mi smo otvorili svoje granice za uvoz,  što je jedan od stupova Hrvatskog stabilizacijskog programa, još tamo iz 1994. godine, uz politiku deviznog tečaja. To omogućuje kontrolu inflacije i stabilnost. S druge strane, to znači da ste svoj najveći dio svoje industrije, prerađivačke industrije, pa čak i tvrtke koje su bile europski i svjetski konkurentne, u osamdesetim ili sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, naprosto uništili. Nisu mogli podnijeti tu vrstu konkurencije, nisu bili spremni, pogotovo početkom devedesetih. Ovi rezultati nisu toliko bitni niti pretendiraju da budu vrlo važni, naglašava Brkić.

Lucić kaže kako je sustav carine vrlo učinkovit.

- Mi smo najbolji na svijetu po tom indikatoru, gdje indikator vrednuje lakoću uvoza i izvoza robe iz RH. To je u potpunosti on line sustav. Radi se na tome da što više sustava bude on line i da na taj način budemo konkurentniji, zaključuje Lucić.          

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!