Tvrtka iz Ludbrega vodeći proizvođač folija za pakiranje

27.03.2022.

12:42

Autor: Zvjezdana Heina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Najpoduzetnik

Najpoduzetnik

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija, rat, inflacija, poskupljenje energenata ugrozili su poslovanje brojnih svjetskih i domaćih tvrtki. No, uvijek ima svijetlih primjera - među njima je tvrtka Bomark Pak iz Ludbrega. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača folije proglašen je EY poduzetnikom godine i predstavljat će Hrvatsku na svjetskom izboru u Monaku.


Od malog distributera ambalaže ova ludbreška tvrtka u tri desetljeća izrasla je u trećeg vodećeg europskog proizvođača folija za pakiranje. Godišnje se iz ovih pogona na svjetsko tržište izveze 60 tisuća tona robe.

- Planovi su nam da budemo najveći u Europi po količinama, po kvaliteti već jesmo. Mi držimo 5 posto ukupnog tržišta „streč” folije i tvrtka je pola posto ukupnog robnog izvoza Hrvatske, naglašava Miljenko Borščak, osnivač tvrtke Bomark pak, Ludbreg.

Tvrtka zapošljava tristotinjak radnika i u razvoj ulažu golem novac.. Ove su godine investirali čak 30 milijuna eura, i to u zelenu ekonomiju kako bi ublažili posljedice strelovitog rasta cijene energenata.

- Preko 10 milijuna uložit ćemo u izgradnju fotonaponske mreže, a ostalih 20 milijuna je za izgradnju novog pogona koji će biti temeljen na novim tehnologijama, na strojeve koji troše manje energije, koji proizvode foliju od recikliranih materijala i imat ćemo zaokružen ciklus proizvodnje, istaknuo je Stiven Toš, direktor tvrtke Bomark pak.

Održivo i zeleno gospodarstvo pokretač je razvoja i nasreću odgovornih i inovativnih tvrtki ima sve više, što pokazuje izbor za poduzetnika godine.

- Razgovarao sam s Rimcem i on će zaposliti ove godine 800 ljudi. Traže se inženjeri programeri. Turizam vapi za konobarima, kuharima, animatorima. U Hrvatskoj postoje dobre kompanije i vjerujem da će ljudi prestati napuštati Hrvatsku, rekao je Emil Tedeschi, predsjednik žirija EY Poduzetnik godine.

Dobre vijesti stižu i od nominiranih informatičkih tvrtki. Softverska Agencija "Q", koja je među 12 najbrže rastućih na svijetu, širi poslovanje na daleke Filipine, a "Sofa" koja spaja tehnologiju i sport otvara ured u Indiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!