Ludbreški pčelari - nove generacije, nove ideje

01.03.2020.

12:31

Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/HRT

-

-

Foto: - / -

Vladimir Havaić među prvim je pčelarima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj sagradio kućicu za apiterapiju.
Pčelarima posljednjih godina nije lako. Redaju se loše pašne sezone, nema meda. Usto raste i uvoz - pčelari jeftinom uvoznom medu jedva konkuriraju. Teško im je i povećati proizvodnju jer godine su takve kakve su. Pa gdje je rješenje? Znaju ga u Ludbregu. Pčelari na poticaj tamošnje udruge rade sve više zanimljivih proizvoda od meda. Ne prodaju samo sirovinu, nego oplemenjujući ga stvaraju novu vrijednost.     Vladimir Havaić među prvim je pčelarima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj sagradio kućicu za apiterapiju. Vidio je, kaže, slične u Sloveniji, Italiji i Bosni. I rekao  napravit će i sam jednu.

- Vrlo je jednostavno, košnice su unutra, kroz zid izlaze van, a zrak iz košnica se može udisati preko maske kroz nos i usta, ili preko usnika samo na usta. I dobro je za astmatičare, plućne bolesnike, alergičare - govori Havaić koji je 15 tisuća eura za svoju apiterapijsku kućicu povukao iz mjere za male poljoprivrednike Programa ruralnog razvoja.

Pokušavaju ludbreški pčelari ići ukorak s vremenom. Ne samo da su vrsni proizvođači meda, nego pčelarski asortiman obogaćuju i novim proizvodima.

- Krenuli smo u proizvodnju vina od meda za koje smo dobili nagradu srebrni trsek što mislim da je dokaz kvalitete - kaže Krešo Piljak, predsjednik Pčelarske udruge Ludbreg.

Dakako, ne otkriva nam tajnu proizvodnje. Ali vino od meda zasad u malim, eksperimentalnim količinama prvo je u Hrvatskoj. Poslužit će kao baza, kaže Krešo, i za proizvodnju prvog pjenušca od meda.

Već osam godina ludbreška udruga educira pčelare. Med je, uče na predavanjima, sirovina, baza raznih proizvoda. Kreme iz kućne radinosti, stikovi za usne, propolis, pčelinji otrov, vino, pjenušac… i uza sve to evo i prvog piva od meda.

- Nije med dodan, nego je fermentirano. I umjesto slada tu je med i dobili smo prema nekakvim informacijama zaista su svi zadovoljni. Pivo je posebno, ali i dobro - kaže Piljak.

- Ovisi koji med stavimo, kad stavimo aromatični med ima okus po tom medu, osjeti se miris i okus, neka punoća. Drugačije je pivo u svakom slučaju i može se svrstat u craft pivo koje se kuha u malim količinama - dodaje Dejan Brajković.

Nove generacije, nove ideje. Dejan Brajković nastavlja pčelarsku tradiciju suprugina 83-ogodišnjeg djeda. Pčelinjak je čak i povećao, sad ima 80-ak košnica. Posla je puno, kaže, ali rad sa pčelama je i pravi odmor od poduzetničkog stresa.

- Svaki pčelar prije nego krene u pčelarenje bi trebao završiti edukaciju da bi  vidio u što se upušta. Imamo problema. Pčelari koji su needucirani šire bolesti, pčele im uginu. Da, trebala bi biti obavezna edukacija - smatra Brajković.

Čudna je ovo godina za pčelarstvo. Uz visoke temperature sve pupa i cvjeta. Posla u pčelinjaku je već krajem veljače kao u travnju.

- Pčele ovu zimu nisu ni stale. Mi smo tu na sjeveru, a kao da smo na jugu, u Dalmaciji. Nisu stale s leglom. Bar kod mene. Evo, lijeska je ocvala, cvatu visibabe, zvončići, vrba je počela već - kaže.

Edukaciju prolaze svi članovi ludbreške udruge. Njih 67-ero. Sve više je mladih u udruzi što je dobro, kaže predsjednik Piljak. Rad udruge prepoznali su i vijećnici grada Ludbrega i županije.

- U proteklim godinama poticali smo sjetvu facelije i hajdine. Ove godine idemo u sadnju pčelinjih drva, davat ćemo i sjeme rožnika. To je sjeme raznih pčelinjih biljkica djeteline, maka šarolika. I lijepo je za vidjeti i dobro je za pčele - napominje Piljak.

Proizvodimo vrhunski med, ali sigurno trebamo povećati i potrošnju meda. S dva kilograma po stanovniku na začelju smo Europske unije. Stoga su ludbreški pčelari potaknuli pisanje kuharice s tradicionalnim jelima od meda ovoga kraja. Odreda slasnima dakako!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!