Lufthansa otkazuje više od 1000 letova zbog štrajka sutra

26.07.2022.

13:09

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Lufthansa

Lufthansa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa otkazala je sve letove predviđene za srijedu za Frankfurt i Muenchen i iz tih zračnih luka idućih dana zbog štrajka zemaljskog osoblja, priopćila je kompanija.

- Putnici pogođeni ovom mjerom su obaviješteni i ponuđeni su im alternativni letovi, no i oni su vrlo ograničenog broja, stoji u priopćenju Lufthanse.

Sindikat radnika u uslužnim djelatnostima Verdi pozvao je zemaljsko osoblje Lufthanse na jednodnevni štrajk upozorenja koji bi trebao početi u srijedu ujutro i trajati 24 sata.

U Frankfurtu, glavnoj Lufthansinoj bazi, otkazano je 678, a u Muenchenu, drugoj najvažnijoj zračnoj luci u Njemačkoj za presjedanje na Lufthansinim letovima, obustavljeno je 345 letova. Lufthansa je iznova žestoko kritizirala štrajk koji je, kako je rečeno, "nesrazmjeran" u odnosu na cilj.

- Pregovori o povišenju plaća nalaze se u vrlo ranoj fazi, a štrajk usred sezone ljetnih odmora izaziva golemu štetu, rekao je šef kadrovske službe Lufthanse Michael Niggemann. Štrajk je veliko opterećenje i za zaposlene Lufthanse u ovom, kako je rekao, "osjetljivom razdoblju za zračni promet".

Sindikat Verdi za zaposlene traži 9,5 postotno povećanje plaća i najmanju satnicu od 13 eura. U tijeku su i pregovori sindikata pilota s Lufthansom tako da ni štrajkovi pilota u sljedećim tjednima nisu isključeni.

U njemačkim zračnim lukama od početka sezone godišnjih odmora vlada kaotična situacija zbog nedostatka osoblja, što otežava otpremu putnika. Zbog problema sa sigurnosnim kontrolama do sada su otkazane stotine letova. Promatrači procjenjuju da do teškoća dolazi zbog nedostatka osoblja koje je tijekom pandemije bilo otpušteno te se nakon toga nije vratilo na staro radno mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!