15:30 / 06.04.2020.

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Luka Rijeka posluje u kontroliranim uvjetima

-

-

Foto: - / -

Osim našeg tržišta, Srbije i BiH, luka je bitna zbog dopreme tereta za Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju.
Najveća hrvatska teretna luka, ona u Rijeci, zasad normalno posluje. Iako imaju poteškoća u transportu robe, do otkazivanja prometa nije došlo. Daljnji rezultati ovisit će o trajanju epidemije, no radna mjesta za 600-tinjak zaposlenih nisu upitna.

Nakon utovara brod iz riječke luke krenuo je prema Egiptu. 

- Na sreću tokovi robe nisu prekinuti i zahvaljujući zalaganju velike većine zaposlenika mi i dalje funkcioniramo, kazao je predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac.

Radni procesi morali su se reorganizirati, posao se obavlja u kontroliranim uvjetima.

- Kao odjel sigurnosti izradili smo i dodatne upute za samu situaciju. Zaista radimo sve što je u našoj moći da osiguramo zaštitnu opremu našim radnicima, klijentima, isto tako i brodarima i pomorcima, rekao je specijalist zaštite na radu Mario Superina.

Osim našeg tržišta, Srbije i BiH, luka je bitna zbog dopreme tereta za Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju.

- Imamo radnika koji na posao dolazi i nekoliko kilometara pješice i vraćaju se natrag. Meni ne preostaje ništa nego da se zahvalim tim radnicima koji rade i na koncu konca omogućavaju da normalno funkcioniramo, istaknuo je Grabovac.

Pretovaruju se drvo, papir, stoka, rudača...

- Nakon što ovo sve skupa prođe predstoji borba za svako radno mjesto i ovo što mi sada radimo jednostavno je pokušaj da sačuvamo za budućnost ta mjesta, naglasio je predsjednik Uprave Luke Rijeka.

A riječ je o 600-tinjak zaposlenih. Dugoročne financijske izglede i aktivnosti u ovom trenutku teško je projicirati, iako je i scenarij za krizu spreman. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!