Luka Rijeka: Rastu prihodi, dobit i promet

03.11.2022.

10:53

Autor: Hina/HRT

Luka Rijeka

Luka Rijeka

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Luka Rijeka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne konsolidirane prihode od 204,3 milijuna kuna, 44 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, te dobit od 56,1 milijun kuna, znatno više nego u istom razdoblju lani, kada je dobit bila 1,7 milijuna kuna.

Rashodi su u prvih devet mjeseci rasli sporije, iznose 148,1 milijun kuna te su u odnosu na prošlu godinu bili šest posto veći, podaci su iz izvješća o poslovanju Grupe Luka Rijeka za prvih devet mjeseci objavljenog na Zagrebačkoj burzi.


Grupu Luka Rijeka čine matično društvo Luka Rijeka i tri tvrtke u 100-postotnom vlasništvu matičnog društva: Luka - prijevoz, Stanovi i Luka Rijeka Container Depot. Luka Rijeka vlasnik je 49 posto udjela u tvrtki Jadranska vrata.


Prema podacima iz izvješća, Grupa Luka Rijeka ostvarila je u devet mjeseci povećanje prometa od 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a prekrcano je 4,9 milijuna tona tereta.


Najviše je, za 26 posto, rastao kontejnerski promet, a prekrcano je 3,1 milijun tona tereta ili 413.271 kontejnerska jedinica (TEU).


Luka Rijeka povećala je promet na svojim terminalima za 21 posto, a prekrcana su oko dva milijuna tona tereta, u odnosu na 1,6 milijuna tona u devet mjeseci 2021. godine.


Generalnog tereta bilo je 529.571 tona ili 9 posto više, a promet rasutim teretom povećan je na 1,2 milijuna tona ili za 12 posto.


Luka Rijeka ostvarila je promet od 117.886 kontejnerskih jedinica, a tvrtka Jadranska vrata koja posluje na kontejnerskom terminalu Brajdici promet od 295.385 kontejnerskih jedinica, obje više nego u istom razdoblju lani.


U Izvješću grupe ističe se da je produktivnost rada u 2022. povećana za 17 posto u odnosu na prethodnu godinu te je povećan broj zaposlenih za 23 posto, na 645 zaposlenih, jer je odlučeno o zapošljavanju umjesto dosadašnjeg upošljavanja kooperanata.


Ulaganja u lučku infrastrukturu na CEF projektu Rijeka i CEF projektu Bakar su u prvih devet mjeseci iznosila 41 milijun kuna. Izgrađena je nova hladnjača na Terminalu Škrljevo, vrijedna 10,8 milijuna kuna te se očekuje i planira povećanje prometa frigo tereta.


U infrastrukturu i u uređivanje površine za kontejnere na Škrljevu uložena su 2,3 milijuna kuna te očekuje se daljnji rast kontejnerskog prometa.


Od pokretne imovine nabavljeno je vozilo za manipulaciju punih kontejnera vrijedno 2,8 milijuna kuna, a ugovorena je nabava nove mobilne lučke dizalice vrijedne i 10 novih motornih viličara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!